Това съобщи преговарящият от името на ЕС Мишел Барние

Великобритания и Европейският съюз постигнаха знаково споразумение за преходния период след напускането на Обединеното кралство догодина, съобщи преговарящият от името на ЕС Мишел Барние, цитиран от "Франс прес" и БГНЕС.

Тереза Мей: Представих амбициозна и надеждна визия за Brexit

„Постигнахме споразумение за преходния период. Преходният период ще бъде с ограничена продължителност”, каза Барние на пресконференция в Брюксел след преговори с британския му колега Дейвид Дейвис.

Барние каза, че ЕС и Великобритания са се споразумели по голяма част от договора, който ще уреди излизането на страната от общността догодина, но още не са постигнали окончателна договореност за границата с Ирландия.

Съгласно проектодоговора преходният период трябва да приключи на 31 декември 2020 г.
Дейвис приветства напредъка в преговорите за Брекзит като "значителна стъпка" към окончателно споразумение.

Той изрази увереност, че напредъкът ще бъде подкрепен от лидерите от ЕС на срещата им в четвъртък и петък.

По думите му преговарящите на ЕС и Великобритания са съгласни, че международните споразумения би трябвало да продължат да се прилагат за Великобритания като сега по време на преходния период след излизането й от ЕС на 29 март 2019 г.

Дейвис каза, че ЕС и Великобритания са се споразумели да създадат "съвместна комисия", която да разрешава евентуалните спорове по време на преходния период.

Барние заяви, че ЕС и Великобритания са се съгласили договорът за Брекзит да включва "подсигуряващо" решение, за да се избегне твърда граница в Ирландия.

Мей изложи "трудните факти" за Brexit: Животът ще е различен

Той каза, че в споразумението за Брекзит все още има някои важни неуредени въпроси, включително как да се избегне граничният контрол между Северна Ирландия и Ирландия.
Дейвис призна, че въпросът с Ирландия още не е уреден, и добави, че ЕС и Великобритания са решени да уредят спорните въпроси.

Барние каза, че Великобритания се е съгласила да гарантира на гражданите на ЕС, пристигащи през преходния период, същите права като на тези, които пристигнат преди Брекзит. Същото ще важи за британските граждани, които се преместват в ЕС през преходния период.

Предвижда се през преходния период във Великобритания да останат в сила всички правила на ЕС. Тя обаче няма да участва в процеса на вземане на решения.

Барние заяви, че преходният период ще позволи на ЕС и Великобритания да се договорят за бъдещите си търговски отношения. 

Той каза, че ЕС и Великобритания са публикували текста на проектоспоразумението за Брекзит в шрифтове с три цвята, обозначаващи различни части от текста, намиращи се на различен етап на съгласуване. 

По думите му в зелено са оцветени юридически съгласуваните формулировки; в жълто - формулировките, по които има политическа договореност, но още не са финализирани; а в бяло - предложенията на ЕС, по които е необходимо още време за преговори.

Барние заяви, че Гибралтар ще напусне ЕС едновременно с Великобритания, но след това Испания ще получи пълна подкрепа от общността, за да съгласува с Лондон оставащите неуредени въпроси, свързани с управлението на територията. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.