МВР има следа по автомобила, с който са избягали

Последният от тримата служители в затвора е направил опит да задържи единия от бегълците, като го е хванал за дрехата, но го е изпуснал, обясни пред журналисти в парламента министърът на правосъдието Цецка Цачева, цитирана от БТА. По думите й, служителят е излязъл и на улицата, но поради трафика и многото хора, е преценил, че е опасно да се използва каквато и да е било сила. Преценил е, че няма как да се действа повече в тази чисто градска среда, обобщи тя.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев разкри, че МВР има следа и "по автомобила", но нямат повече информация. Видяхме номерата на автомобила, те са сменени, но не го намерихме, добави той.

САМО ПРЕД NOVA: Говори хигиенистката, опитала се да спре бегълците от затвора

Радев отново увери, че в операцията по издирването на двамата бегълци са включени всички сили и се прави, невъзможното, според него, за залавянето им. 

"Границите за тях са затворени, включени са всички издирвачи, антитерористите", заяви Валентин Радев. Той обаче допуска и възможноста бегълците вече да са напуснали България.

"Допускам, те от затвора избягаха", отговори той на журналистически въпрос. "Толкова очи българи, дано някой успее да ги види, разбира се, основната работа си остава на полицията", надява се министърът. 

Радев: Имаше информация за готвено бягство, взети бяха мерки (ВИДЕО)

Валентин Радев за пореден път предупреди, че затворниците са извънредно опасни.

"Знаем /за/ пистолет и нож, не знаем отвън какво са взели, няма какво да губят", коментира той.

На призива на БСП за оставка заради инцидента министърът на правосъдието отговори, че ще я подаде, когато й бъде поискана от премиера.

"Много е лесно да се искат оставки, някой предложи ли да се увеличат парите за съдебната система", на свой ред коментира колегата й Валентин Радев.

ЗАРАДИ ИЗБЯГАЛИТЕ ЗАТВОРНИЦИ: Двама министри дават обяснение

Цачева информира още, че до 12 април назначената от нея комисия трябва да приключи с проверката. В зависимост от данните ще стане ясно кой трябва да понесе отговорност за "този изключително груб, тежък, криминален инцидент".

"Има неизпълнение на съответни норми, правила", не отрече Цецка Цачева. Безспорно, както и от паралментарната трибуна, подчерта тя, има нарушение при "носене на службата" в този затвор. Проверява се и състоянието на техническите съоръжения, на начина, по който се осигурява защитата на лишените от свобода. За момента министър Цачева нямала информация дали е задействана СОТ.

ВСИЧКО ЗА БЯГСТВОТО ОТ ЗАТВОРА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.