Ако проектът бъде гласуван окончателно, комисията ще трябва да се произнесе и за сделката за ЧЕЗ

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще може да разрешава или да спира сделки за продажбата на стратегически енергийни дружества. Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, приети на първо четене в парламента. Ако проектът бъде гласуван окончателно, КЕВР ще трябва да се произнесе и за сделката за ЧЕЗ.

При покупко-продажбата на над 20% от капитала на енергийни дружества, комисията ще има последната дума.

Държавата няма да участва в сделката за ЧЕЗ

„Независимо какъв процент от капитала ще се прехвърля – акции или дялове, трябва да има такива опции. Нашето предложение е да бъдат разписани ясни критерии, да бъде разписан ясен регламент, по който КЕВР ще прилага тези свои функции”, обясни енергийният министър Теменужка Петкова.

За това настояват и от самата комисия. Те искат още „да бъдат задължени различни служби, чиято информация е необходима за произнасянето им (каквито са ДАНС и Разузнаването), да предоставят необходими документи”.

Петкова за ЧЕЗ: Правителството прави всичко необходимо, за да защити националните интереси

А докато проектът се коригира за следващото гласуване, енергийният министър уверява, че държавата можела да контролира сектора, независимо от това, че се отказа от участие в сделката за ЧЕЗ. От опозицията пък продължават да настояват сделката да бъде прекратена.

С промените в енергийния закон КЕВР ще може да контролира и борсовата търговия с електроенергия. Планира се и пълно либерализиране на енергийния пазар.

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.