По принцип пациентите имат достъп до повече медицински изделия на по-ниски цени, твърдят от НЗОК

От Здравната каса наредиха спешна проверка на спорен случай от болница „Св. Екатерина”. В четвъртък в различни интернет и печатни издания се появи информация, че пациентка на болницата е починала, тъй като не е имала 10 000 лева да си плати за аортна клапа. От НЗОК съобщават, че  проверката трябва да приключи до 27 април, а резултатите веднага ще бъдат оповестени.

Починала ли е в болница жена, защото не е имала пари за аортна клапа?

От Касата излязоха с позиция по случая.

„През 2018 г. НЗОК  гарантира достъпа на пациентите до повече медицински изделия на по-ниски цени спрямо предходни години”, гласи позицията на НЗОК. Оттам допълват, че по предварителни данни, до смъртта на пациентката се е стигнало заради тежкото й състояние и сериозни съпътстващи заболявания, а не заради невъзможност да се сложи клапа.

Резултатите от проверката се очакват още утре. Лекарите в болница "Света Екатерина" са категорични, че жената не е починала заради липсата на скъпоструващата сърдечна клапа, а защото е била тежко болна. Проблемът с доплащането на медицинските изделия остава с пълна сила обаче за живите. Задълбочава се и защото от началото на април Здравната каса намали плащанията за медицински изделия. Това означава, че пациентите ще трябва да плащат още повече от преди. 

Умора на всяка крачка. Дори пътят от входа на блока до градинката зад него затруднява Мария Стойнева. Решение има, но струва 10 хиляди лева.

„Аз си давам половината от пенсията за лекарства и половината за ток, вода и парно, особено сега и парното. Това е”, казва тя.

Изводът и за лекарите е ясен – колкото по-скъп е достъпът до здравеопазване, толкова по-малко хора ще се лекуват.

„Сега ние трябва да се върнем назад, защото при положение, че ние спрем да ги слагаме тези клапи, които са за една високо рискова група, хората, ако нямат да си ги платят, те са обречени, няма изход за тях”, казва началникът на кардиологичната клиника към болница „Света Екатерина” проф. Юлия Джоргова. А здравната каса била предупредена, че проблемът ще възникне.

„40-50 души годишно в нашата страна имат нужда от поставяне точно на такъв тип клапи и това не е въпрос на уют, предпочитание или каприз, а е въпрос на живот и смърт. И то го знаеше това нещо здравната каса, защото аз лично съм участвал в тази кореспонденция с надзорния съвет”, твърди Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Здравната каса е решила на какви цени да изплаща всички медицински изделия, след като взели предвид най-евтините предложения от производителите. Било направено и сравнение с другите европейски държави.

„Ние считаме, че е напълно реалистично производителите или вносителите на този вид медицински изделия да намалят цените. Разчетите са направени така, че това намаление на цените да не е за сметка на пациентите, а на фирмите, които доставят съответните медицински изделия”, обясни председателят на надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

Засега тази разлика остава за сметка на пациента. От здравната каса допълват още, че за една година през 4-те болници, които поставят специални сърдечни клапи, са преминали 105 пациенти. От тях 7 са починали, въпреки че клапата им е била поставена. Все пак Мария Стойнева се надява, че ако имаше парите, клапата ще я спаси.

„Моите близки казват: „Напиши писмо до Бойко Борисов.” Ами да, представете си, ако са техни родители, на хората, които са го написали в здравната каса, как ще постъпят – ми те обричат и мен, и много други хора на смърт”, казва тя.

За момента жената се поддържа с лекарства, но операцията все така трябва да се направи.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.