"Недостигът с инсулин се явява на определени периоди", коментира още здравният министър

"Недостигът с инсулин се явява на определени периоди и в това отношение искам да кажа, че решението е новият Закон за лекарствените продукти в хуманната медицина. Да се надяваме, че народните представители в бърз порядък ще приемат този закон. При приемането му проблемът не само за инсулина, но и за другите лекарства ще бъде решен". Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, цитиран от БГНЕС.

Зелените листни зеленчуци предпазват от диабет

Забавянето доставките на инсулин в аптечната мрежа е хроничен проблем. В началото на всяка година има забавяне на доставките, сигнализират пациенти. Това създава проблем за тях да закупуват свободно живоподдържащото лекарство, отпускано от НЗОК. За пореден път в началото на месец май има липса на инсулина "Новорапид" в част от аптеките в София.

Как да отслабнем ефективно, без да мислим за храната?

"Няма постъпили нито писмени, нито устни сигнали от пациенти за липса на инсулина "Новорапид" в аптечната мрежа. Съгласно индивидуалния договор на аптеките с Районната здравноосигурителна каса, те са длъжни в 24-часов срок да осигурят липсващия медикамент на пациента. Най-важно е, когато пациентите имат някакъв проблем, да подават сигнал", заявиха от пресцентъра на НЗОК.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.