Министър, консули, посланици, непрекъснато натискаме, заяви премиерът

Има разрешение от китайска страна за излитане на хеликоптер, който да участва в спасяването на Боян Петров. Това стана ясно на днешното заседание на Министерски съвет. Очаква се помощ и от военните в Китай.

„Полагаме всички усилия за нашия алпинист Боян Петров. В пълна комуникация сме с властите и роднините. Каквото имаме като връзки, сме задействали”, заяви премиерът Бойко Борисов. „Дай Боже да го намерим жив и здрав. Министър, консули, посланици, непрекъснато натискаме”.

Продължава издирването на Боян Петров в Хималаите

Без успех в първия ден на спасителната акция за Боян Петров (ОБЗОР)

Какви са шансовете българският алпинист Боян Петров да е жив?

Министърът на външните работи Екатерина Захариева уточни, че едва днес е поискан и намерен хеликоптер, който може да лети на височина над 6100 м.  

„Изпратени са шестима професионални спасители от Китай, които въпреки лошото време са горе и не се свалят вече 12 часа. Имаме пълно уверение на китайските власти - в момента, в който времето позволява, хеликоптерът ще тръгне”, заяви Захариева.

„Още от първия момент, когато получихме молбата за подкрепа, ние изпратихме наш екип”, заяви Джан Хайджоу- посланик на Китай в България.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.