Британското кралско семейство има традиции и за това

През далечната 1840 година брак сключват кралица Виктория и принц Албърт. Информация за сватбеното меню не изобилства, но впечатляващ факт е, че на празненството са присъствали  няколко торти, като една от тях е тежала внушителните 136 кг! Парчета от тази торта все още могат да бъдат намерени в различни кралски колекции.

Със сигурност не са останали гладни и гостите на Джордж Пети и кралица Мери, които се венчават през 1893. Те предлагат на гостите си 17-степенно меню, включващо салата от омари, няколко пилешки ястия, зелен боб, телешки дроб, говежди котлети, агнешко месо, пилешко консоме и отделна маса, обсипана със студени печени птици. Десертът е сладкиши, желета и сметана.

ВСИЧКО ЗА КРАЛСКАТА ПРИКАЗКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Когато кралица Елизабет Боуз-Лайън, майката на сегашната кралица, се омъжва за принц Албърт (бъдещият крал Джордж Шести), сватбеното меню включва супа „Уиндзор”, ястия от сьомга, агнешки котлети, кръстени на принц Албърт, пиле „Стратмор” и крем с ягоди за десерт.

Въпреки че през 1947 година Англия все още се възстановява от края на Втората световна война, това изобщо не пречи менюто за сватбата на сегашната кралица Елизабет Втора и принц Филип Маунтбатън да е доста луксозно. Менюто стартира с рибно филе Маунтбатън, кръстено на младоженеца, следва яребиче месо на фурна, зелен боб и пържени топчета от месо. За десерт на гостите се сервира сладоледена бомба с ягоди, кръстена на Елизабет.

СНИМКИ ОТ СВАТБАТА НА ГОДИНАТА ВИЖТЕ ТУК

Синът на кралица Елизабет, принц Чарлз, се жени за Лейди Даяна Спенсър през 1981. Част от петстепенното меню съдържа пилешко филе „Принцесата на Уелс”, пълнено с агнешки мус, боб в масло и царевичен мус. Десертът е традиционен - крем с ягоди.

Новият век за кралското семейство започва със сватбата на принц Чарлс и Камила Паркър Боулс през 2005г. Двамата се отдръпват от официалния стил и менюто за сватбата им е по-неформално. На тържеството се предлагат сандвичи с яйце и кресон, пушена сьомга, печено еленско месо, мини корнуелска питка, пълна с месо и зеленчуци, както и тарталети от зеленчуци на грил. За десерт на гостите сервират сладкиши, мока фъдж, ягодови тарталети и карамелизиран лимонов тарт.

Последната кралска сватба беше тази между принц Уилям и Кейт Мидълтън през 2011. Сервираните ястия тогава са типично британски – корнуолска салата от раци върху лимонени блини, пъдпъдъчи яйца, салата от целина, цвърчащо органично агнешко, миниатюрен Йоркширски пудинг и печени агнешки филенца с хрянов мус.

Какво ще бъде менюто, което са избрали за сватбата си принц Хари и Меган Маркъл – вижте в „На кафе”. 

Още любопитни новини за сватбата на годината:

Принц Джордж и принцеса Шарлот ще бъдат сред шаферите на сватбата на Хари (ВИДЕО)

Меган Маркъл с първата официална проява с кралица Елизабет Втора (СНИМКИ)

Меган Маркъл е по-популярна от Кейт Мидълтън

Принц Хари и Меган Маркъл станаха герои на комикс (ВИДЕО)

Уилям, Кейт, Хари и Меган за първи път заедно на официално събитие (ВИДЕО+СНИМКИ)

Подариха на Хари и Меган любовна лъжица (ВИДЕО+СНИМКИ)

ЕЗИКЪТ НА ТЯЛОТО: Какво "говори" поведението на Хари и Меган за връзката им?(ГАЛЕРИЯ)

Годежните снимки на Принц Хари и Меган Маркъл

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.