Очаква се двойката да премине в открита карета в трикилометрова брачна процесия

Едно американско момиче днес ще стане принцеса. Британският принц Хари и актрисата и фотомодел Меган Маркъл ще станат семейство на церемония в Уиндзор, която медиите наричат „сватбата на годината”.

ЗВЕЗДНИТЕ ГОСТИ НА СВАТБАТА - ГАЛЕРИЯ

Повече от 100 000 души в Лондон и близо 2 милиарда по целия свят ще гледат кралската сватба.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Тържествата ще се проведат в извънградската резиденция на британските монарси – Уиндзорския замък. В чест на този уникален комплекс от сгради с 900-годишна история, който се намира на около 34 км от Лондон, целият кралски дом от 1917 г. носи фамилията Уиндзор. 

Пред замъка от седмици лагеруват фенове на кралското семейство и на американската актриса в очакване на сватбата.

ВСИЧКО ЗА КРАЛСКАТА ПРИКАЗКА ЧЕТЕТЕ ТУК

След неясноти около присъствието на бащата на булката Томас Маркъл, в крайна сметка до олтара ще я заведе принц Чарлз. Принц Уилям ще бъде кум, а малките принц Джордж и принцеса Шарлот ще бъдат шафери. Пред гостите ще пее Елтън Джон.

Що се отнася до роклята на младоженката, медиите на острова писаха, че тя е шита на ръка, обсипана с камъни и много, много скъпа.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Днешната венчавка ще стане най-значимото събитие за кралското семейство след бракосъчетанието на по-големия брат на Хари - принц Уилям, с Кейт Мидълтън, което се състоя на 29 април 2011 г.

По време на сватбената церемония вътре в Уиндзорския замък, освен британското кралско семейство, ще бъдат и 1400 служители на кралската резиденция, 1200 представители на обществеността, 200 членове на благотворителни организации и 100 местни ученици.

Принц Хари и Меган ще са херцог и херцогиня на Съсекс (СНИМКИ)

Програмата е предвидена буквално до секунда. От сутринта гостите започнаха да се събират около Кръглата кула, намираща се в средата на замъка. Оттам те тръгват към часовниковата кула „Сейнт Джордж“, където ще се състои самата церемония.

След като се настанят, в капелата ще пристигне принц Хари, придружаван от брат си. Последна от членовете на кралското семейство ще дойде кралица Елизабет Втора – тя ще влзе в храма пет минути преди началото на венчавката.

Четири минути след това на тържеството ще се появи и булката. Тя ще бъде придружена от приятелки, пажове и двете деца на принц Уилям и херцогиня Катрин – 4-годишният Джордж и 3-годишната Шарлот.

До олтара Меган Маркъл ще бъде отведена от уелския принц Чарлз.

Самата църковна служба се очаква да започне по обед (14.00 ч. българско време). Тя ще бъде водена от декана (титла в Англиканската църква, която е веднага след епископа) на Уиндзор Дейвид Конър. Двамата младоженци ще бъдат венчани от архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби.

Оцеляла при атентата в Манчестър получи покана за кралската сватба (ВИДЕО)

След бракосъчетанието съпрузите ще направят 25-минутна обиколка по улиците на Уиндзор с открита карета. Те ще бъдат приветствани от стотиците хиляди жители и гости на градчето. След процесията ще се завърнат в кралския замък.

Разходите за сватбата, включително църковната служба, поканените музиканти, цветята и приема ще бъдат платени от бюджета на кралското семейство. Средствата за охраната, поверена на повече от 3000 полиейски служители, ще бъдат отпуснати от държавния бюджет.

Според оценките на британските медии, сватбата ще струва 32 милиона паунда. Около 30 милиона от тях ще бъдат похарчени за осигуряване на безопасността.

Според оценките на икономистите предстоящата церемония може да донесе на британската икономика 500 милиона паунда за сметка на повишения интерес към това събитие от страна на британците и чуждестранните туристи. 

Не пропускайте кралската сватба в специалното издание на "На кафе" тази събота, 19 май, от 12.30 ч. по NOVA и на живо на сайта ни nova.bg, както и извънредните включвания от Лондон и САЩ в новините и актуалните предавания на NOVA. 

Още любопитни новини за сватбата на годината:

Принц Джордж и принцеса Шарлот ще бъдат сред шаферите на сватбата на Хари (ВИДЕО)

Меган Маркъл с първата официална проява с кралица Елизабет Втора (СНИМКИ)

Меган Маркъл е по-популярна от Кейт Мидълтън

Принц Хари и Меган Маркъл станаха герои на комикс (ВИДЕО)

Уилям, Кейт, Хари и Меган за първи път заедно на официално събитие (ВИДЕО+СНИМКИ)

Подариха на Хари и Меган любовна лъжица (ВИДЕО+СНИМКИ)

ЕЗИКЪТ НА ТЯЛОТО: Какво "говори" поведението на Хари и Меган за връзката им?(ГАЛЕРИЯ)

Годежните снимки на Принц Хари и Меган Маркъл

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.