България е на първо място по консумация на напитката на глава от населението

С близо 20% се е увеличил броят на българските туристи в Гърция. Само за миналата година за почивка в южната ни съседка са пътували над половин милион българи, сочат данните на националната статистика.

Наред с това у нас се увеличават характерните за гърците навици като пиенето на узо, например. И докато Германия държи първенството като най-голям вносител, България е на първо място по консумация на узо на глава от населението.

След поетесата Сафо и легендите за еднополовата любов, остров Лесбос е известен като родината на узото. Там няколко големи гръцки фамилии предават рецептите си от уста на уста, а фабриките са ни за посетители.

Узото се появява преди повече от век в Гърция. Никой не знае кой и кога е решил да прибави анасон в ракията, произведена от гроздовите остатъци. Независимо от високия алкохолен градус, узото е разхладителна напитка, а пиенето е ритуал с мезе и приятели. Налива се в строго определена последователност.

По данни на търговците в България консумацията на анасонови напитки расте. Годишно у нас се консумират над 2 милиона бутилки.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.