Депутатите препотвърдиха решението на Комисията по енергетика

Официално - рестарт на АЕЦ "Белене". Парламентът даде зелена светлина на проекта за втора централа. Депутатите подкрепиха предложението на ГЕРБ и Обединените патриоти, с което дадоха мандат от 5 месеца на кабинета "Борисов" да намери инвеститор.

Със 172 гласа "за", 14 - "против" и двама въздържали се парламентът потвърди решението на Комисията по енергетика и даде мандат на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да търси стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“.

Депутатите отхвърлиха предложението на лидера на БСП Корнелия Нинова за сваляне на мораториума върху проекта.

Парламентът решава съдбата на АЕЦ „Белене”, противници на проекта - на протест

Решението на депутатите предвижда проектът да бъде реализиран с намирането на стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без държавни гаранции. Активите и пасивите ще бъдат отделени в отделно дружество, а министър Петкова ще трябва да организира и контролира провеждането на преговори с потенциални инвеститори.

Действията за разработването на процедурата трябва да бъдат предприети до 31 октомври, а Петкова има и задължението периодично да информира депутатите за хода на преговорите.

СРЕЩАТА В МОСКВА: Какво се разбраха Борисов и Путин?

"Скъпи колеги, ситуацията, пред която сме изправени е изключително отговорна. От всичките варианти, които са възможни, най-негативният е да не правим нищо", коментира Александър Ненков от ГЕРБ.    

Тук съгласие има – и от опозиция, и от управляващи. Допирните точки обаче се разминаха минути по-късно. 

„Няма да има държавни гаранции и няма да има дългосрочни договори, които ще са в ущърб на българската държава. Нека всичко да бъде на пазарен принцип, защото комунизмът си замина“, заяви лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите.

"Ние сме осъдени, защото ГЕРБ спряха проекта", каза на свой ред Драгомир Стойнев от БСП.

БСП настоява за директно отпадане на мораториума, а ГЕРБ иска първо да се намери инвеститор.  

"Уважаеми колеги от ГЕРБ, преговорите няма да ги водя аз или Таско Ерменков. Ще ги води вашето правителство с вашия мандат. На него ли нямате доверие", попита от трибуната Жельо Бойчев от БСП.

"Ако вие обвинявате ГЕРБ за спирането и за това, че не се е реализирала площадката на АЕЦ "Белене", имали сте възможност да го направите 38 години преди да дойде ГЕРБ на власт", контрира Цветанов. 

"За ЧЕЗ подадохте оставка, след решението за "Белене", отново емоционално,  ще трябва да подадете оставка", каза на свой ред Красимир Янков от БСП.

От своя страна енергийният министър Теменужка Петкова изрази задоволство от факта, че съществува консенсус по основния въпрос – намиране на решение и демонстриране на политическа воля за проекта АЕЦ „Белене“.

„Аз искам да помоля да не изместваме темата. Тя е много важна. Това дали аз се ползвам с доверието на парламента или правителството се ползва с неговото доверие, е повече от ясно“, коментира Петкова.

Дебатът подължи над 3 часа и въпреки, че съществени различия нямаше, нападки имаше. От ГЕРБ към БСП и от депутатите към кабинета. 

Трябва ли да има рестарт на АЕЦ "Белене"?"

"Кой е против, против е турската националистическа партия ДПС", коментира Павел Шопов от Обединените патриоти.

"Задавам си въпроса, г-н Шопов, ако на улицата излезем аз и вие и група турци ни срещнат- кой ли ще помислят за турчин", контрира Рамадан Аталай от ДПС.

Ако всичко е наред, изграждането на АЕЦ "Белене" щяло да отнеме 7-8 години. 

Към момента има подадени три потенциални оферти от инвеститори. Като фаворит се смята китайската ядрена компания. От Русия също обявиха,че имат интерес към проекта. 

Докато течаха дебатите в пленарна зала, пред Народното събрание се състоя пореден протест на противници на проекта. Той беше организиран от новите десни от "Демократична България". Те твърдят, че строителството на АЕЦ "Белене" е икономически неизгодно за страната ни.

"Ние ще продължим да използваме всички легални методи, за да се противопоставим на това решение. Няма нито един политически или икономически аргумент за рестартирането на строителството", коментира Христо Иванов от "Демократична България". 

Организаторите на протеста са категорични, че изграждането на централата е икономически неизгодно за страната. Недоволните обмислят и по-голям протест в четвъртък вечер, ако депутатите дадат ход на проекта.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.