Това стана възможно, след като парламентът свали възрастта за бъдещи народни представители до 18 години

За първи път тийнейджъри се кандидатират за депутати в Турция. 57 от кандидатите за Меджлиса са на възраст под 25 години. Сред тях има и едва 18-годишни с реални шансове да спечелят.

Кандидатурите им са възможни, след като миналата година парламентът гласува промени в изборния закон и понижи допустимата възраст за депутати до 18 години.

ИСТОРИЧЕСКИ ВОТ: Има ли Ердоган достоен съперник?

Кандидатът на прокюрдската Демократична партия на народите Бирхат Демир се бори за депутатско място от западната провинция Денизли. Представя се на местните жители и им дава листовки с лицето на неговия кандидат зад решетки Селахатин Демирташ. Споделя, че учителите му се шегуват с кандидатурата му.

Ибрахим Eнес Дуруай пък е кандидат-депутат в Анкара от управляващата Партия на справедливостта и развитието. Мечтае за това от дете.

Когато бях на 14, нашият президент Ердоган каза в реч, че ще понижи възрастта за депутати до 18 години. От този ден реших да вляза в Меджлиса. Слава на Аллах, решиха, че съм подходящ за техен кандидат”, казва Дуруай.

Рекордно гласуване в чужбина за президент и парламент в Турция

Най-младият кандидат-депутат е Елиф Нур Байрам от управляващата партия в Коджаели. Елиф иска да учи медицина и се надява да съвместява образованието с депутатската работа.

Сега съм ученичка и е мой дълг да получа образование. Може би ще избера университет в Анкара, за да съм близо до парламента", споделя тя.

Управляващите са изправени пред тежка битка за парламента. Проучванията показват, че партията на Ердоган може да изгуби мнозинството си за първи път, откакто е на власт.

Репортер: Тоня Димитрова

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.