Накъде ще поеме Анкара?

Изборите в Турция категорично концентрираха властта в ръцете на Ердоган. Резултатът на Ердоган е 52,5%. За основния му опонент Мухаррем Индже са пуснати малко над 30 на сто от гласовете. Другите двама в надпреварата останаха далеч назад, с под 10% от вота за президент. С победата на Ердоган на президентските избори мнозина анализатори коментират, че той вече е абсолютен господар. Защо това е така?

ЦИК: Окончателните резултати от вота в Турция ясни след 10 дни

„Още от утре започваме да изпълняваме обещанията си към народа. Завършихме до голяма степен подготовката за новата президентска система”, заяви турският президент Реджеп Ердоган.

ЕК: Надяваме се Турция с Ердоган да остане партньор на ЕС

И въпреки еуфорията на привържениците на Ердоган, турците остават разединени.

Основният опонент на турския президент Мухарем Индже призна поражението си. Отрече да е бил заплашван от Реджеп Ердоган веднага след вота и призова турският президент да бъде държавен глава на всички в Турция, а не само на привържениците си.

„Силите, които заплашват нашия социален мир ще продължават да действат. С пълна сила вече имаме едноличен режим. Няма механизъм в него за арбитраж и контрол”, коментира Мухарем Индже - кандидат за президент от Републиканската партия.

ЦИК: Окончателните резултати от вота в Турция ясни след 10 дни

Преброяването на бюлетините, извършено от опозицията не показва значителна разлика в сравнение с официалните резултати и затова Републиканската партия призна поражението си на президентския вот. Това заяви в интервю за NOVA зам.-председателят на Републиканската партия в Истанбул Огуз Салъджъ.

„Турция е голяма държава, построена от руините на една империя. Много е трудно да бъде управлявана от един единствен човек. В новата система, а в нея няма достатъчно механизми за контрол, ако това го няма, ако няма свобода на медиите, свободна съдебна система - това не е демокрация”, коментира Огуз Салъджъ, зам.-председателят на Републиканската партия в Истанбул.

Западни медии: Ердоган спечели нов мандат със засилени правомощия

Опозиционните партии не са имали равни условия за провеждане на кампания в Турция, сочи докладът на над 400 международни наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, сред които и Борис Ячев и Кристиан Вигенин.

„Наблюдателите и представителите на опозиционните партии, както и на неправителствените партии нямаха куража да споделят какви са били нарушенията на представителите на секционните изборни комисии”, обяснява Борис Ячев, наблюдател на ОССЕ.

Ердоган: На изборите победиха демокрацията и мъчениците на вярата

Партията на справедливостта и развитието няма мнозинство в парламента и ще трябва да търси подкрепа от други партии, сключените коалиции преди вота не задължават съюзяване и след изборите.

Взаимодействието между Ердоган и парламента ще бъде изключително важно, смята Джан Селчуки - анализатор от Истанбул, но твърди, че най-важната задача на президента ще бъде икономиката.

СЛЕД ПОБЕДАТА: Ердоган започва трансформация на държавния апарат (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Турция има много дълбоки и структурни икономически проблеми, които трябва да бъдат решени. Да, изборите минаха, резултатите са ясни, това ще премахне политическата нестабилност и непредсказуемост, но проблемите на турската икономика остават такива, каквито бяха на 22 юни”, коментира Джан Селчуки - генерален директор на Икономически изследвания в Истанбул.

Борисов поздрави Ердоган за изборната победа

Предоговаряне на отношенията с Европейския съюз, засилване на операциите и арестите на заподозрени терористи и гюленисти, продължаване на военните операции срещу кюрдите в Сирия и Ирак - това са очакванията за политиките на Ердоган след изборния ден. 

Какви са реакциите от света след победата на Ердоган на изборите в Турция?

Почти всички лидери на мюсюлмански държави поздравиха Ердоган за победата. А, руският президент Владимир Путин се е обадил по телефона на новия стар президент, за да обсъдят сближаването на отношенията между двете държави. Говорител на Европейската комисия изрази надежда, че и след изборите Турция ще остане партньор на Брюксел по основните проблеми, сред които миграцията и борбата срещу тероризма.

В телефонен разговор премиерът Бойко Борисов поздрави Ердоган, като изрази надежда, че ще се работи за укрепване на връзките между двете страни в областта на миграцията, както и за мира и стабилността в региона. Борисов запознал Ердоган с позицията, която е защитил пред европейските лидери, а именно че споразумението с Турция трябва да продължи, за да бъде преодоляна мигрантската криза.

Президентът Румен Радев също поздрави турския президент и изрази надежда за продължаване на диалога в интерес на сигурността на Югоизточна Европа.

Репортер: Тоня Димитрова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.