Президентът на САЩ е изпратил множество официални писма до лидерите на страните членки на Алианса

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е изпратил множество официални писма до лидерите на страните членки на НАТО, в които ги критикува, че не отделят достатъчно средства за отбрана, предаде ТАСС.

Тръмп е изпратил посланията през юни, а сред адресатите са лидерите на Германия, Канада, Белгия и Норвегия.

В текста на писмата президентът на САЩ е заявил, че страната му губи търпение заради упорството на редица от съюзниците, които според него нямат намерение да увеличат бюджетните разходи за отбрана.

Журналисти от „Ню Йорк Таймс“ са успели да се сдобият с текста от писмото на Тръмп до канцлера на Германия Ангела Меркел, в което се казва, че „в Съединените щати расте разочарованието във връзка с това, че някои съюзници не са увеличили средствата за отбрана, както са обещали“.

По думите на Тръмп „недостатъчните разходи за отбрана на Германия подкопават безопасността на Алианса“, като подобна политика „служи за подражание и на останалите съюзници, които не планират да изпълнят задълженията си“.

Според текста на писмото, публикуван от американското издание, на Белия дом е все по-трудно да обяснява на американските граждани защо „някои държави не изпълняват своите задължения в колективната отбрана на НАТО, докато американските военнослужещи продължават да се жертват в чужбина“. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.