Причина за разединението в "Обединени патриоти" стана акцизът на бездимните цигари, както и проектозакон, внесен от Емил Димитров - Ревизоро

Разединение сред "Обединените патриоти". ВМРО и НФСБ са на различни позиции по няколко закона.

БСП поискаха Патриотите да оттеглят Султанка Петрова

Приятелският огън между коалиционните партньори започна с престрелки за акциза на бездимните цигари. И продължи по темата "търговия с горива" и проектозакон, внесен от Емил Димитров - Ревизоро.Според вицепремиера Валери Симеонов текстовете са лобистки, а от партньорите им от ВМРО контрират, че Симеонов саботира премиера. Срещу вицепремиера се обявиха и големите бензиностанции в страната.

Темата за търговията с горива успя да направи сериозна пукнатина в отношенията между Обединените патриоти. 

„Значи Министерството на икономиката и 15 ведомства са лобисти. Това не е мой законопроект, той е на държавата. това го правим само и единствено да пълним хазната, всички които искат да пречат, да си носят последствията”, заяви Емил Димитров – Ревизоро.

„Това е законопроект, внесен в Народното събрание, за да може да се претупа. За мен законопроектът е лобистки. Да не ме бъркате с някой от ВМРО. Господин Димитров потърси ли среща с Валери Симеонов, че аз да го търся? Ама пак ме бъркате с Красимир Каракачанов. Първо, нито съм му на възрастта, нито съм на килограмите”, заяви от своя страна лидерът на НФСБ.

„Когато имаш идеята да вдигаш някакъв акциз – ето затова става дума. В края на краищата в едно семейство да ви кажа, че с жена ми сме станали еднакви за 20 години, ще ви излъжа. Аз с жена ми си говоря, може да имаме различни мнения, но си говоря редовно, докато с него не си говоря редовно и това е проблемът”, каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов за отношенията си с Валери Симеонов.

Така един вицепремиер застана срещу друг вицепремиер. Напрежението идва само седмица след задочните престрелки за акциза на бездимните цигари. Отново една тема, една коалиция и отново две позиции.

Причината за промените в закона била сивият сектор, категорични са управляващите. Годишно хазната губи над 1 милиард лева, показват анализи.

„От страна на Валери Симеонов няма нито едно внесено предложение в деловодството. знам че битката е за 1 млрд, знам, че много хора ще бъдат срещу мен. Когато си обещал 300  лв. пенсия, трябва да се бориш за нея, а не след като си влязъл в парламента да забравиш и дори да саботираш премиера”, каза Ревизоро.

Разговори очи в очи между партньорите обаче не е имало.

Междувременно законът за горивата влиза в зала с редица корекции. Отпада финансовата тежест. Търговците ще трябва да доказват само имущество за 20 хиляди. Браншът обаче не е доволен.

„Тази седмица ще ни бъдат подписани смъртните присъди в парламента. имаме кредити, имаме коли, няма кой да ги купи- палиме ги и това е. Един път съм горял- втори път ще горя”, каза представител на търговците на горива, Иван Кашински.

В спора се включиха и големите бензиностанции. В официална позиция изказват, остро възмущение от откровените лъжи и допълват, че недоумяват неразбирането на наредбата от страна на вицепремиера. От ВМРО път се усъмниха в протестите.

Патриотите от ВМРО поискаха закриване на центровете за мигранти в София

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.