Посетителите ще могат да видят стотици артефакти и следи от миналото

33 години от началото на разкопките на раннонеолитното селище в столичния квартал „Слатина”. По този повод в Музея за история на София събраха всички намерени до този момент находки.

Стотици артефакти и следи от миналото - отпечатък, че тук е кипял шарен живот.

„Тук за 8000 години действително, единственият начин да си припомним, е да докоснем предметите на древния човек, да видим как са изглеждали неговите къщи, да погледнем през неговите очи”, коментира доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София по културата.

Неолитното селище било изключително голямо – над 80 дка. През 70-те години заради строителството на спортния комплекс „Червено знаме”, а по-късно трамвайна линия номер 20 - голяма част от него е разрушена. Днес до нас са останали едва 8 дка праистория.

„Селище, което принадлежи към първата Европейска цивилизация. И ние продължаваме да се удивляваме, от което всяка година това селище дава”, коментира чл.-кор. проф. д.и.н. Васил Николов.

Археолозите разкриват три рова, които ограждали древното селище.

„Те имат по-скоро магически функции, не толкова охранителни. Оградили са се от останалото пространство, което е хаоса. Идват от Азия в една абсолютно непозната обстановка", обясни чл.-кор. проф. д.и.н. Васил Николов.

От края на седмото хилядолетие на бял свят се появява свастика от рядък зелен камък.

„За съвременните хора е свързано с доста неприятен период от историята на Европа, обаче малцина знаят, че свастиката идва от дълбоката древност - тя е символ на топлината, добротата и слънцето”, обясни чл.-кор. проф. д.и.н. Васил Николов

Скоро до разкопките ще бъде изграден и посетителски център.

„Софиянци и учениците от София да се запознаят с историята на своя град, а на второ място безспорно да бъде част от туристическите маршрути в нашия град", обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Възстановка на праисторическо жилище и още уникални предмети можем да видим в Музея за история на София до 3 септември тази година.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.