Това обяви министърът на земеделието Румен Порожанов

„Две са стадата, в които има констатирана положителна проба – едното е на баба Дора и още едно в Болярово. Трябваше да пристъпим към евтаназия на животните, но ние ще я отложим”. Това заяви на извънредна пресконференция министърът на земеделието Румен Порожанов.

По думите му, цялата дезинфекция, която е необходима на населеното място, се извършва под засилен контрол.

Отлагат временно евтаназията на доказано заразени с чума животни

"Всички проби от стадата с животни са качени на сайта на Агенцията по безопасност на храните. Има още проби, от които очакваме резултат. Надяваме се болестта да бъде овладяна в районите, в които е установена”, поясни Порожанов.  

„Пробите са направени в лабораторията „Монпелие”, уточни директорът на Агенцията по безопасност на храните д-р Дамян Илиев. 

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев призова за ограничаване движението на хора с цел да се избегне разпространение на заразата извън района, който е под карантина. 

Баба Дора: Няма да дам стадото си, лъжат, че е заразено

„Надяваме се през деня да получим пълните резултати от изследванията, за да знаем как да разположим силите, как да продължим с ветеринарите и накъде ще ни насочат от БАБХ“, обясни министър Валентин Радев.

Президентът се срещна със собственици на избити животни (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Вчера имаше митинг, на който Корнелия Нинова каза: "Не ни убедиха, че има чума". Отново ни разколебава. И сега решихме: първо, създаваме местен координационен щаб в Община Болярово, който ще бъде посетен от мен и министър Порожанов. Второ, ще поискаме изслушване или поне да отидем в парламента и да разкажем това на народните представители и да поискаме доверието им. Няма как, спасявайки държавата си от такова зло като чумата по дребните преживни животни, да не получаваме доверието на всички политически сили. Те го декларират и после на другия ден правят друго“, каза вътрешният министър.

„Не може да спасяваме държавата от тази чума и някой да работи срещу това. Това е работа срещу националната сигурност. Най-малкото не е комфортно да изправят родната полиция срещу друга част от обществото с неясни мотиви“, допълни Валентин Радев. 

От Българската агенция по безопасност на храните обявиха, че днес по обед ще преведе още 61 000 лева обезщетения за земеделски производители от ямболските села Странджа и Крайново, чиито животни бяха умъртвени заради чумата. Изплащането ще става както на място в общините на двете села, така и по банков път. 

Междувременно, напрежението се разраства и сред самите животновъди. Браншът се раздели на две. По обед в земеделското министерство на среща влязоха представители на бранша, които категорично не подкрепят протестите, провели се в сряда и не подкрепят оставките, които бяха приети от кабинета. Те настояват за спешни нови мерки, както и за среща с премиера Бойко Борисов и земеделския министър Румен Порожанов. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.