Как недоволните фермери посрещнаха държавния глава в село Болярово?

Засилен контрол между селата в Странджа. Появиха се дори слухове за блокади от жандармеристи. Междувременно евтаназирането на животни навсякъде е спряно, а в региона отиде президентът Румен Радев.

Докато част от животновъдите протестираха на метри от президентството, държавният глава разговаря с хората в село Болярово, а след това се срещна и с кметовете на засегнатите от заразата села.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Призовавам правителството за диалог с протестиращите и със стопаните на място, когато се взима всяко едно решение и особено за начина, по който това решение се изпълнява. Начинът на унищожаване на животните тук унищожава крехкото доверие на гражданите в българските институции”, заяви Радев.

Държавният глава подчерта, че в региона има сериозен проблем, който не се изчерпва само със сектор „Животновъдство“.

„Това е проблем за поминъка на хората и тяхната съдба в този беден граничен регион, както и за националната сигурност, държавността и функционирането на нашите институции. Тази празнина, която се получи между хората тук и властта, не може да се запълни само с финансови компенсации. Трябва дълготрайна, устойчива политика на държавата за възстановяване на поминъка на тези хора“, добави Радев.

Президентът призова правителството да обърне внимание на проблемите на хората, така че те да почувстват държавата на своя страна.

Борисов уволни четирима в МЗХ, животновъдите спират протеста (ВИДЕО)

„Очаквам най-сетне да има един продуктивен диалог, не може само с механичен подход, механично изтребване на животните и механично даване на пари до следващата криза“, каза още президентът.

Румен Радев беше категоричен, че абдикирането на държавата от много важни функции като наблюдение, профилактика, карантина и пристъпването към крайната и най-лесна мярка – просто унищожаване на животните, не е решение. 

За да не бъде унищожено и последното живо стадо – това на баба Дора, и днес домът й в ямболското село Шарково е под охрана от доброволци. 

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев призна, че се притеснява от гражданско неподчинение. Той обаче бе категоричен – друг изход няма.

За да спаси народът от чумата, властта затяга контрола. Така след епидемията дезинфекцията на границата ни с Турция е още по-сериозна. Вече се прави и ръчно. Затегнати са мерките и на границите със засегнатите села. За да не излезе нещо заразено, всеки автомобил се проверява от жандармерия. 

Протестиращите фермери опитаха да щурмуват сградата на МС (ВИДЕО+СНИМКИ)

Контролът на входа и изхода на село Шарково също е засилен. Освен багажниците на автомобилите, се проверяват и личните документи на всеки шофьор и пътник. Също така всеки, който влезе в селото, трябва да се подложи на дезинфекция на обувките и на гумите на автомобила си.

ГНЯВ ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.