Причината - много от тях вече са депортирани

Изтече крайният срок, поставен от американски съд, децата имигранти да бъдат върнати при семействата им. Над 700 деца остават разделени от най-близките си. През последните седмици по летищата на Съединените щати се разгираваха покъртителни сцени на срещи между децата и техните майки и бащи. Такава е съдбата на родителите на 2500 деца - нелегални имигранти. 

Испания измести Гърция и Италия по брой на нови мигранти

От април американските власти предприеха тези мерки като част от политиката за нулева толерантност към незаконните пресичания през мексиканската граница.

След серия от протести съдът постанови до 26 юли децата да бъдат върнати на родителите им. Но не всички семейства имаха възможност да изживеят това щастие. Над 700 деца не могат да бъдат върнати при родителите им. Много от тях вече са депортирани. 10 дни, след като е разделен от 11-годишния си син Едуардо, Дъглас Алмендарез е качен принудително на самолет за Хондурас. 

Повече от 700 мигранти атакуваха оградата между Мароко и Испания (ВИДЕО)

„Качиха ни на самолета с вързани ръце и крака. Попитах къде е синът ми и отговориха да не се тревожа, тъй като синът ми е потеглил за Хондурас преди мен. Пристигнах в Сан Педро и никой не знаеше къде е”, разказва Дъглас Алмендарез, който е депортиран от Съединените щати.

Един месец му отнема, за да разбере, че детето все още е в център за деца имигранти в Тексас. И до днес Дъглас и съпругата му не знаят кога ще видят отново 11-годишния Едуардо.

Студентка спря депортацията на нелегален имигрант от Швеция (ВИДЕО)

Неизпълненият краен срок предизвика нови протести.

„Повечето от тези родители нямаше нужда да бъдат депортирани в Централна Америка без децата им”, коментира Ефрен Оливарес - активист от неправителствена организация в Тексас.

Властите в Салвадор, Гватемала и Мексико отправиха общ призив към Съединените щати да предоставят подробности за всички родители, които все още са разделени от децата си.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.