Трус с магнитуд 6,9 по Рихтер удари близо до популярния сред туристите остров Ломбок

Стотици жертви и хиляди евакуирани след земетресението в Индонезия.

Трус с магнитуд 6,9 по Рихтер удари близо до популярния сред туристите остров Ломбок. Това е второ земетресение с магнитуд над 6 в рамките на няколко дни.

Загиналите са над 140, голям е и броят на ранените. Много сгради са се сринали в северната част на острова.

7 по Рихтер разтърси остров в Индонезия, над 80 загинали (ВИДЕО+СНИМКИ)

Местни хора снимаха как съседи вадят човек от развалините на дома му. Според свидетели тази импровизирана спасителна операция е била

Сред загиналите няма туристи от чужбина, твърдят властите. Но стотици чужденци се оказаха в тежка ситуация. Те искат да се евакуират от трите по-малки острова Гили край Ломбок, но няма достатъчно лодки. Стотици са блокирани на плажовете, без провизии и в неизвестност.успешна.

Властите отрекоха плъзналия слух, че са спрели евакуацията на островите Гили, за да извозват хората от Ломбок.

На самия Ломбок положението също е тежко. На много места токът е спрял и мобилните телефони не работят. Тези, чиито домове не са се срутили, се страхуват да се върнат у дома. 

Появиха се записи и от момента на труса. В голям търговски център на остров Ломбок настава паника. Много хора хвърлят покупките си и бягат към изходите. Подобна паника описват и туристите.

В Индонезия мощни земетресения има сравнително често. Държавата е разположена върху Тихоокеанския огнен пръстен - огромен пояс от разломи и вулкани, който опасва почти цялото крайбрежие на Тихия океан.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.