Най-тежко е състоянието на момче с обгорени долни крайници

Четири от осемте български деца, пострадали при експлозията в Болоня, остават в болница.

Общо 8 ученици от гимназия в Силистра, които се оказаха в близост до инцидента, бяха приети в лечебно заведение, но младежите с по-леки травми бяха пуснати да се приберат в общежитието.

Припомняме, че в понеделник мощна експлозия срина магистрала в Италия. Цистерна избухна след катастрофа в близост до летището на Болоня. Взривът събори голяма секция от околовръстния път на града. Двама души са загинали. Около 150 са ранени, като състоянието на 14 от тях е тежко. 

В момента на инцидента осем български ученици са вървели пеша по магистралата и са пострадали от ударната вълна и летящи горящи предмети. Някои от тях са получили обгаряния. Всички те са получили медицинска помощ. 

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ЕКСПЛОЗИЯТА ВИЖТЕ ТУК

"Осмият човек е получил само психологическа помощ. Става дума за едно момиче", поясни за "Здравей, България" генералният консул на България в Милано Росен Руфев, като поясни, че властите поддържат връзка с роднините на децата.

Най-тежко е състоянието на момче, което е получило обгаряния на долните крайници, тъй като от ударната вълна джапанките му се подпалили. То е настанено в болницата в Чезена. 

"Просто са искали да си купят нещо. И в България да си отидат до магазина е същата работа. Това е нещо, което може навсякъде да се случи. Наистина при тази ситуация благодарим на Бога, че са спасени", коментира за NOVA един от учителите на българчетата - Радослав Гълчавов. 

Пострадалите са част от група от 20 ученици в 11-и и 12-и клас на професионалната гимназия по механотехника "Владимир Комаров" в Силистра. Младежите са били на практически стаж в италианска фирма. Групата се придружава от четирима преподаватели. Сред тях са директорът и заместник-директорът на училището, посочи за NOVA Марин Ботев от Регионалното управление за образование в Силистра. 

Нито едно от децата не е заявило желание да прекъсне стажа си и да се върне в България, увери учителят Радослав Гълчавов.

Родители на две от най-сериозно пострадалите деца са изявили желание да пътуват до Италия. Те отказват коментар преди да се срещнат с децата си.

Генералното ни консулство е в постоянен контакт с местните полицейски власти и службата на гражданска защита, както и с болничните заведения, в които са настанени пострадалите ученици. Мисията ни е в готовност да окаже и необходимото съдействие на място.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на Генералното консулство:  00393337826043

Във вторник премиерът на Италия Джузепе Конте посети най-пострадалите в резултат на експлозията. 

"Имайки предвид сериозността на експлозията, направо сме извадили късмет. Положението можеше да е много по-тежко. Пострадалите се оправят и ситуацията е под контрол", коментира министър-председателят. 

Сред версиите на прокуратурата за инцидента са техническа неизправност на цистерната, отвличане на вниманието на шофьора или рязко влошаване на здравето му. Засега властите изключват версията за умишлено причиняване на катастрофата. 

Репортери: Методи Владимиров; Ивомира Пехливанова; Мартин Георгиев

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.