Любопитни истории, които не знаете за великия актьор

Голямата холивудска звезда Робърт де Ниро навършва 75 години. Американският актьор, режисьор и продуцент е роден на 17 август 1943 г. в Ню Йорк. Носителят на две награди „Оскар” с право е смятан за един от най-великите актьори на своето време.

НЯКОИ ОТ ГЕНИАЛНИТЕ ПРЕВЪПЛЪЩЕНИЯ НА ДЕ НИРО ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Майка му и баща му са от италиански произход. И двамата се занимават с изкуство и рисуване. Разделят се, когато е едва 2-годишен. Де Ниро израства в един от най-криминалните райони на Манхатън, наречен "Hell's Kitchen" ("Дяволската кухня"). По-късно споделя, че средата там му е била от полза за образите на мафиот, които често играе. Прякорът му е Боби Млякото заради бледия цвят на кожата си.

На 16 години получава първата си роля в пиесата „Мечка“ от Антон Чехов. В киното дебютира през 1968 г. с роля във филма на Брайън де Палма „Приветствия“. След това играе малки и незначителни роли в много филми, докато не идва 1973-а - годината, в която печели одобрението на критиците с ролята си в „Бий бавно барабана“. Дългогодишното му сътрудничество с Мартин Скорсезе започва през същата година, когато играе във филма му „Коварни улици“. Други филми на Скорсезе, в които Робърт де Ниро участва, са „Шофьор на такси“, „Разяреният бик“, „Кралят на комедията“, „Добри момчета“, „Нос Страх“, „Ню Йорк, Ню Йорк“ и „Казино“.

Де Ниро е известен със своята отдаденост и отговорно отношение към ролите си. Наддава около 25 кг и се научава да се боксира, за да изиграе ролята на Джейк ла Мота в „Разяреният бик“. Изпилва си зъбите за „Нос Страх“, научава се да свири на саксофон за филма на Скорсезе „Ню Йорк, Ню Йорк“. Като човек с италиански корени, Де Ниро се справя добре с италианския. За ролята на Вито Корлеоне обаче са му били нужни четири месеца, за да се справи с прочутия сицилиански диалект. Работи дори като таксиметров шофьор, за да се подготви за ролята на Травис Бикъл в „Шофьор на такси“. Импровизира напълно по време на прочутата сцена с огледалото в „Шофьор на такси“. В сценария на филма е написано просто „Травис гледа в огледалото“. За ролята си на чудовището във „Франкенщайн“ пък изучава речта на хора, получили удар.

Де Ниро е смятан за вещ наблюдател на мимики и подробности, както и за отдаден на работата си перфекционист. Наричат го Властелина на превъплъщенията. Сред многото филми, които има зад гърба си, са още „Последният магнат”, „Ловецът на елени”, „Имало едно време в Америка”, „Ангелско сърце”, „Недосегаемите”, „Пробуждане”, „Виновен по подозрение”, „Обратна тяга”, „Франкенщайн”, „Жега”, „Фенът”, „Да разлаем кучетата”, „Мъже на честта”, „Анализирай това”, „Запознай се с нашите”, „Елитни убийци”, „Високо напрежение” и други.

Той получава „Оскар” за най-добър актьор за изпълнението си в „Разяреният бик“ и „Оскар” за най-добра поддържаща мъжка роля за „Кръстникът 2“. Любопитното е, че Де Ниро и Марлон Брандо са единствените актьори, получили „Оскар” за изпълнение на ролята на един и същ човек. Де Ниро го печели за ролята на младия Вито Корлеоне в „Кръстникът 2“, а Брандо получава почетната статуетка за ролята си на стария Дон Вито в „Кръстникът“.

Робърт де Ниро се е женил два пъти и има шест деца. Четири от тях са момчета, а две – момичета. Казва, че любимата му актриса, с която е работил, е Мерил Стрийп.

Споделя в интервю, че най-емоционалната сцена в кариерата му е от „Ловец на елени“, когато посещава свой приятел в болницата. Дори се разплаква, само говорейки за това. Споделял е, че неговите кумири в киното са Монтгомъри Клифт, Робърт Мичъм и Марлон Брандо. Признава, че не обича да гледа филмите, в които той участва.

"Когато го правя, просто заспивам", признава в интервю той.

През 2003 г. лекарите откриха рак на простатата на 60-годишния тогава актьор. Снимките на филма "Скрий се и търси" бяха отложени, за да може да премине лечение. Сега той е напълно здрав.

Вижте още любопитни галерии:

Актьорският състав на филмовата класика „Кръстникът“ се събра отново

МАДОНА НА 60: Как се промени през годините? (СНИМКИ ПРЕДИ И СЕГА)

Ален Делон - разбивачът на женски сърца на 81 (СНИМКИ ПРЕДИ И СЕГА)

Знаменитостите без фотошоп (СНИМКИ)

Момичетата на Бонд - преди и сега (СНИМКИ)

Леонардо ди Каприо - един холивудски ас на 42 (ГАЛЕРИЯ)

София Лорен на 82 (ГАЛЕРИЯ)

ВРЕМЕТО НЕ ПРОЩАВА: Световните секссимволи – преди и сега

Тайната за тънката талия на Одри Хепбърн (ГАЛЕРИЯ)

40 секси звезди на 40+ (ГАЛЕРИЯ)

Никол Кидман на 50: Любопитни факти за актрисата (ГАЛЕРИЯ)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.