А за шофьорите днес е последният ден, в който ще важат застраховките „Гражданска отговорност”

Кризата със застарохователя "Олимпик" се разраства. Сред потърпевшите от фалиралата фирма се оказаха едни от най-големите болници в страната. На този фон задължителната застраховка скочи драстично, а държавата е с вързани ръце. Хората излизат на протест.

Фалитът на "Олимпик" вече е факт. Тази нощ, държавата автоматично ще анулира всички сключени застраховки. На финалната права обаче проблемите и неяснотите за хората изглеждат все повече. Много от потърпевшите вече сключиха нова застраховка, за собствена сметка.

“Двойно по-скъпа гражданска, загуба на пари. Не гарантират нищо“, каза Виктор, потърпевш от ЗК "Олимпик".

„Пирогов” и две болници в Пловдив – потърпевши от фалита на „Олимпик”

Парите, трябва да се търсят от Кипър, защото компанията е чужда, а България няма лостове за контрол, защото така бил уреден законът на европейско ниво, обясниха от Комисията за финансов надзор.

“Най-доброто решение, което може да се вземе е бързо да се приемеевропейската директива по отношение на обезпечителните фондове. Принципно би могло да възникне и друг проблем с чужд застраховател, ако се случи несъстоятелност”, каза Ралица Агайн, ГУРИ зам.-председател на КФН, ресор "Застрахователен надзор"

Вратичките в закона обаче стават все повече.

“Премията в никакъв случай не е гарантирано вземане, по никакъв начин. Дори и да бъдат платени, това ще е малка част”, заяви Явор Дочев, адвокат по застрахователно право.

Анулират всички застраховки „Гражданска отговорност” към „Олимпик”

Постепенно ужилените стават все повече. Сред ощетените се нарежда една от най-големите болници в страната- Пирогов, както и три от 7-те пловдивски лечебни заведения.

“За да получат по-добри условия са платили наведнъж в началото на годината”, заяви Розалин Петков, зам.-кмет на Община Пловдив.

А в социалните мрежи се организира масово недоволство. Тази нощ пред парламента.

"Не може повече да продължава това безхаберие и нещо, трябва да се случи", добави Виктор.

Хората са гневни и от шоковото поскъпване на задължителната застраховка. Събрали данни, че само за три дни скокът е 40 лева.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.