55-годишният мъж е хванал треската при екскурзия в Турция

Първи случай у нас на доказано заразен българин с опасната западнонилска треска. Болестта се предава чрез ухапване от комар.

Пациентът е настанен в Университетската болница “Свети Георги“ в Пловдив. Той е приет преди 10 дни в кома, но едва сега са излезли резултатите, доказващи опасната болест.

Западнонилската треска продължава да бушува на Балканите

Мъжът е на 55-години. Приет е за лечение в Инфекциозната клиника в Пловдив, където е постъпил е в тежко състояние. Изпаднал е в кома, но състоянието му в момента се стабилизира.

Инфекционистите твърдят, че се е заразил с опасното заболяване, докато е бил на кратка екскурзия в Турция.

Западнонилската треска взе по 4 жертви в Гърция и Сърбия

Мъжът е от пловдивското село Труд. Бил на екскурзия до Истанбул със съпругата си.  Два дни след завръщането си вдигнал висока температура, получил силно главоболие, гадене и болки в корема. Първо се консултирал с личната си лекарка, после е приет в хирургическа клиника, но след като получил мозъчно възпаление, е преместен в Клиниката по ифекциозни болести.

Мъжът няма спомен да е ухапван от комари, докато се е разхождал край Босфора. Именно тигровите комари са носители на западнонилска треска. Не при всеки ухапан може да се стигне до усложнение. Обикновено  80% от хората въобще не разбират, че са ухапани. 

Вече има регистрирани смъртни случаи в Сърбия и Румъния. И тъй като сега е пикът на заболяването лекарите препоръчват на първо място да избягваме местата, където има много комари.

Очаква се пациентът да бъде изписан от болницата до седмица. Имало е съмнение и за още една 70-годишна жена от Бургас със съмнение за западнонилска треска, но резлутатите засега не са потвърдили заболяването

Инфекционистите успокояват засега у нас няма условия за епидемия от западнонилска треска.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.