На борда е имало 15 души

Сирийската противоракетна отбрана е свалила руски военен самолет с 15 души на борда, но Москва обвини Израел за инцидента. Руският самолет изчезна от радарите късно снощи.

Руският самолет "Ил-20" е на разузнавателна мисия и се завръща в руската база Хмеймим в провинция Латакия, когато попада под обстрел. Изчезва от радарите малко след 22 часа снощи местно време на 35 километра западно от сирийския бряг.

Путин и Ердоган се срещат в Сочи

По данни на руското военно министерство в този момент срещу сирийски обекти в провинция Латакия има военновъздушна атака. Москва твърди, че 4 изтребителя Ф-16 на израелските военновъздушни сили са извършвали нападение срещу сирийски обекти. В района е и френският боен кораб "Оверн", откъдето са изстреляни ракети. Версията на руското военно министерство е, че израелските изтребители са се прикривали зад руския самолет. Активира се сирийската противоракетна отбрана и самолетът "Ил-20" е свален.

Заради кризата в Идлиб: Путин и Ердоган на спешна среща

Официалните реакции - първо Франция отрича каквато и да е намеса в инцидента с руския самолет, от израелското военно министерство обвиниха Дамаск за инцидента и изразяват съболезнования на близките на загиналите руски военни. От Москва обаче директно обвиниха Израел във "враждебна провокация", заплашиха с ответни действия, а израелският посланик беше привикан в руското външно министерство.

"Серия от трагични инциденти" - така Владимир Путин определи свалянето на руския военен самолет. Израел не е свалил "Ил-20", заяви руският президент и обеща да работи за повишаване на сигурността на руските военни в Сирия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.