Говорят служители на завода, шефът на Митница-Бургас и председателят на парламнетарната комисия за борба с контрабандата

Служители на „Винпром Карнобат” се изправиха срещу митничари, след като в петък заводът беше запечатан заради проверки за нарушения в данъчните складове на Миню Стайков - бизнесменът, подсъдим за данъчни престъпления и пране на пари. Последваха протести и блокади на пътища от страна на работниците, които видяха в акцията заплаха за прехраната си.

СЪДЪТ РЕШИ: Складовете на „Винпром Карнобат” ще бъдат отворени

От Агенция „Митници” обявиха, че във „Винпром Карнобат“ е открит нелегален спиртопровод, който вероятно е извеждал алкохол от данъчния склад,  без да се отчита от измервателните устройства, които предават информацията към митническите власти. От агенцията поискаха складовете да останат затворени, но Районният съд в Карнобат даде разрешение винпромът в село Церковски да започне пълноценно да работи още от в неделя.

Административният директор на предприятието Йовко Йовков категорично отрече твърдението на митничарите, че през въпросния кран е изтичал нелегален алкохол.

Работници от "Винпром Карнобат" блокираха пътни артерии в града (ВИДЕО+СНИМКИ)

Този кран се използва при извършване на годишна профилактика на съоръженията”, обясни Йовков и допълни, че той е монтиран преди няколко години. Планът за това как да изглежда заводът, е одобрен от Агенция „Митници” и въз основа на него е бил издаден лиценз за работа на данъчния склад – през 2011 г. От митничарите зависело дали той ще бъде пломбиран или не.

Хората, които са определяли мястото за пломбиране, са били по-компетентни от моментните проверяващи. Ако питате мен, не трябва да бъде пломбирано нищо. У нас се извършва най-абсурдното пломбиране в целия свят”, коментира Йовков.

Запечатаха заводите на Миню Стайков, работниците на протест (ВИДЕО)

Той допълни, че всяка година се провежда мониторинг от агенцията.

Кранът не е съществувал и не е давано разрешение за неговото монтиране. Защо е открит сега, а не преди години, е друг въпрос. Никой не си е затварял очите. Сега е моментът, когато е констатирано нарушението”, коментира от своя страна директорът на Митница-Бургас Валери Стефанов.

Ще бъде направен следствен експеримент, който да покаже дали през крана може да тече алкохол. Ако се окаже, че е така, количеството течност може да пълни по един камион на час, коментира от своя страна председателят на комисията за борба с контрабандата в НС Емил Димитров-Ревизоро.

Целия разговор по темата гледайте във видеото.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.