Тя е посветена на каузата му за Кресненското дефиле

В музея "Земята и хората" в София беше подредена изложба с фотографии на алпиниста Боян Петров. Снимките акцентират върху една от личните му каузи - запазване на разнообразието от растителни и животински видове в Кресненското дефиле. 

Мястото се превръща в кауза за Боян Петров, защото там той е правил теренните проучвания за дипломната си работа като биолог. 

Изложба показва снимки на Боян Петров от Кресненския пролом

"Преди 30 години аз го заведах там за първи път с група деца. Така запалих в него огъня на любов и защита към природата и всички животински видове", разказа Петко Петков, биолог и приятел на алпиниста.

Към момента по план през дефилето ще минава трасе на АМ "Струма". 

"Хората не си дават сметка колко голяма част от биологичното разнообразие загива по пътищата всяка година. Особено на такива места като Кресненския пролом, който е важен биологичен коридор", заяви професор Павел Стоев от Националния природонаучен музей. По думите му десетки хиляди бозайници, земноводни, влечуги, птици стават жертви на трафика. 

Природонаучният музей организира церемония в памет на Боян Петров

Ако магистралата минава през дефилето, трафикът ще се засили, което ще увеличи броя на загиналите животни, смята биологът.

"Трябва да се чуе гласът на местните хора, както и на еколозите - те най-добре знаят как да се запази тази природа", категоричен беше Стоев.

Изложбата със снимки на Боян Петров може да разгледате до 10 октомври.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.