За начало на грипния сезон се смята месец октомври

От следващата година всички възрастни хора ще могат да се ваксинират срещу грип. Това заяви на пресконференция главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев, който представи традиционната преди зимния сезон информационна кампания.

В СЕЗОНА НА ГРИПА: Бум на обажданията в Спешна помощ (ВИДЕО)

За имунизирането на пенсионерите са осигурени от държавата 2 млн. лева за ваксини. Към този момент няма информация дали всички пенсионери в България ще се ваксинират. Очакванията на Кунчев са най-малко 10-15% от тази възрастова група да си сложат 4-валентната ваксина, която до голяма степен съвпада с вирусния щам, пише БГНЕС.

„Няма грипни вируси в България, както е в Европа”, обясни директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев.

НОВИ ЗАРАЗИ: 4 грипни вируса ни атакуват до седмици

В момента има случаи на инфекции от кашлица и дразнене в гърлото с хрема. Това са вирусни заболявания, които не причиняват грип. До края на месеца може да очакваме първите случаи на грипа. За бум може да се очаква в края на тази или началото на следващата година. Препоръката е да не се започва лекуване на грипа с антибиотици. До тях да се прибягва едва след 5-6 дни, когато се вижда, че няма отшумяване на настинката.

„Острата вирусна инфекция засяга 500 000 смъртни случая всяка година по света”, отчете д-р Скендер Скала, ръководител на офиса на Световната здравна организация в България.

Кога е най-подходящото време за ваксина срещу грип?

Затоваот 2013 г. се провежда активна информационна кампания. За начало на грипния сезон се смята месец октомври. Най-уязвими от заразяване са възрастните и бебетата. Най-често вирусът се предава по въздушно-капков път. Препоръката на лекарите е заразените да се движат с марля и да си стоят вкъщи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.