Решението й предизвика вълна от реакции

Европа беше разтърсена, след като Ангела Меркел обяви, че постепенно се оттегля от властта. Френският президент Макрон първи я похвали за достойното решение, а председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер подчерта, че нищо не се променя и Германия остава влиятелен играч в европейския проект. Коментаторите спорят дали началото на края на Меркел започна с отказа й да се бори за лидерското място в партията й, или през 2015-та, когато отвори вратите за над 1 милион мигранти.

КРАЯТ НА ЕРАТА „МЕРКЕЛ”: Защо една от най-влиятелните личности излиза от политиката?

"Ще кажа просто, че Германия е силна държава и лайтмотивът трябва да бъде "постигнахме толкова много, ще се справим.", заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Наричат я момичето на Хелмут Кол, Мадам "НЕ" от времето на европейската дългова криза, лидер на свободния свят, Мути. Оттеглянето й, след 18 години начело на християндемократите и 13 години като канцлер, се усеща като сеизмична вълна. Пръв реагира френският президент Еманюел Макрон.

РЕАКЦИИ: Как светът приема новината за края на eрата "Меркел”?

"Тя трябваше да се изправи пред много предизвикателства, мигрантска и финансова криза, но никога не забрави кои са ценностите на Европа", каза президентът на Франция Еманюел Макрон.

Според част от анализите, включително и на авторитетния "Ню Йорк Таймс", Меркел може и да не се задържи като канцлер до 2021-ма, когато изтича мандатът, а коалицията със социалдемократите ще се разпадне. Обявеното оттегляне идва в напрегнат момент за Европа - от една страна заради Brexit, от друга заради застрашително спадащия рейтинг на френския президент Еманюел Макрон. С отслабването на Меркел той може да използва Евроизборите през май и да се опита да надене мантията на европейски лидер.

Меркел: Оттеглям се от поста след 2021 година

Макрон обаче има конкуренти в опитите си да поведе континента. Подобни са амбициите на Матео Салвини в Италия, на Виктор Орбан в Унгария. И двамата искат "Европа на отечествата", свободна от желязната хватка на Брюксел.

"Брюксел пее имперски маршове. Да, мелодията е различна и днес не завладяваме с оръжия. Брюксел никога не завладява, само управлява колонии" , каза премиерът на Унгария Виктор Орбан.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.