Не се знае обаче дали то ще бъде одобрено

Засилват се спекулациите, че предстои сключването на споразумение за Brexit. Някои издания на Острова дори предсказаха, че то може да бъде достигнато още тази седмица, пише британският вестник  "Таймс", цитиран от БГНЕС. 

Слуховете за пробив доведоха до повишаване на курса на паунда спрямо долара с над 2 на сто. Надеждите се подсилваха и от признаците, че съпротивата на поддръжниците на излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) срещу стратегията на британският премиер Тереза Мей отслабва.

Бившият министър за Brexit  Дейвид Дейвис заяви миналата седмица, че Мей ще постигне споразумение и то ще мине през парламента поради ирационалния според него страх от напускане на ЕС без договор.Но подобна радост е прибързана. Все още има големи препятствия за преодоляване на пътя към методичното, подредено напускане на ЕС, отбелязва в. "Таймс".
Шансовете Тереза Мей да сключи споразумение с ЕС за границата с Ирландия и да успее да го защити пред своите министри и парламента, са 50 на 50, заявяват европейски представители, цитирани от  "Гардиън".

Колко ще изгуби Великобритания след Brexit?

Британските преговарящи и представителите на Европейската комисия, водени от Мишел Барние, са на път да навлязат в тайна фаза на преговорите, спечелила си прозвището "тунела". Високопоставени представители на ЕС обаче предупредиха, че допустимите за двете страни отстъпки могат да се окажат несъвместими.

Британското правителство се опитва да постигне решителен напредък по въпроса за границата между република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия преди петък. Лондон се надява, че в този случай председателят на Европейския съвет Доналд Туск може да свика извънредна среща на високо равнище за Brexit  преди края на месеца. Според източник от британското правителство, ако до дни бъде постигнат достатъчен напредък, се обсъжда вариантът срещата на държавните и правителствени лидери от ЕС да се състои на 22 ноември. Канцеларията на Мей обаче отрече, че има готово за подписване споразумение.
Политици от най-високите равнища на британското правителство се опасяват, че ако напредъкът не бъде постигнат до утре, когато парламентът и високопоставените министри излизат в почивка, правителството може да не получи възможност за реакция, преди да бъде обявена датата за срещата на върха.

ЕВРОПА СЛЕД МЕРКЕЛ: Сътресения или възход?

"Реалността е, че ние се нуждаем от среща на високо равнище през ноември повече от ЕС", заявява източник на в. "Гардиън" от британското правителство. Споразумение, сключено през декември, ще означава не само гласуването му по-късно, но и ще изисква разходи за планиране на варианта за напускане без споразумение, както и промяна на задачите на стотици служители в администрацията.

Шансове за постигане на достатъчен напредък обаче има, смятат запознати с работата на правителството. "Залозите са високи", добавя източникът на британското издание.
Европейски дипломати и представители на ЕС все пак предупреждават да не се проявява прекален оптимизъм. Според тях шансовете за постигане на споразумение, отговарящо на изискванията на двете страни, са само 50 на сто.
Досега Брюксел настояваше споразумението да съдържа текст, според който Северна Ирландия реално остава в митническия съюз и единния пазар на ЕС, докато останалата част от Великобритания напуска блока. Европейската комисия прие, че в текста на споразумението за Брекзита може да се говори за оставане на цяла Великобритания в митническия съюз, чрез подписване на отделен договор през преходния период. Според представител на ЕС обаче подобна сделка може да замени текста, отнасящ се до оставането само на Северна Ирландия в митническия съюз, само ако тя бъде постоянна и дори в този случай ще има значителни правни затруднения. Тереза Мей ще трябва да прецени какво споразумение може да защити и как, но то няма да отговаря на "авантюристката визия за Великобритания на Борис Джонсън", допълва анонимният евродипломат.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.