Става въпрос за ръкопис, който ученият изпратил до сестра си

Алберт Айнщайн е бил силно притеснен за бъдещето на Германия. Това става видно от негово писмо, изпратено над десетилетие преди нацистите да завземат властта в страната. Писмото ще бъде предложено на търг в Ерусалим, съобщава БТА.

Снимки на най-емблематичните личности в света на изложба у нас (ВИДЕО)

Гениалният учен бяга от Берлин и започва да се укрива в северната част на Германия. По време на този период от живота му той изпраща ръкописно писмо до по-малката си сестра Мая. В него той предупреждава за опасностите от растящия национализъм и антисемитизъм в Германия, още преди Адолф Хитлер да вземе властта. Когато това става, ученият е принуден да емигрира и да напусне родната си страна.

През август 1922 г. Айнщайн пише на сестра си: "Тук никой не знае къде се намирам. Идват черни времена в икономическо и политическо отношение. Радвам се, че успях временно да се измъкна от всичко това".

Първата изложба на Арнолд Нюман в България ще бъде тази есен

Писмото е предложено на търг от неизвестен колекционер с първоначална цена 12 000 долара. Наддаванията за него ще бъдат следващата седмица в аукционната къща "Кедем" в Ерусалим.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.