Иран произвежда 90% от така нареченото "червено злато"

Поглед към Иран и най-скъпата подправка в света – шафранът. Страната произвежда 90% от така нареченото "червено злато" и има дългогодишни традиции в култивирането на растението. Български производители посетиха иранските шафранови полета, за да почерпят опит. Това се случи на фона на поредната доза икономически санкции, наложени от Вашингтон на Техеран.

Някъде много на изток, из прашните полета на Иран расте подправка, която наричат „червеното злато”. Едва ли ще намерите това място в туристическите брошури. Намирам се в полетата на Иран, само на стотина километра в тази посока е Афганистан, и е столицата на шафрана.

Отглеждането на шафран в Родопите – лесно и доходоносно

Градът носи името Торбат Хейдарийе. Ценната подправка вирее по тези земи от 3000 години, разказват местните. Днес Иран произвежда близо 90% от шафрана по света и почти целият идва именно от този регион.

Манучер Малики е един от топ производителите на шафран в страната.

„Наричаме го „червеното злато”, защото има огромни ползи – помага срещу депресия, полезно е за сърцето, а и за очите. Има проучвания, които показват, че подобрява състоянието и на болните от рак”, разказва Малики.

Земята там цъфти в лилаво през октомври и ноември и цели семейства се заемат със задачата да събират ценната реколта. Сред тях има и деца.

НОВ ПОМИНЪК: Трюфели, шафран и лавандула заменят тютюна

„Цветчетата трябва да се съберат рано сутрин преди да са се разтворили. Щом слънцето изгрее, те се отварят и прахът от въздуха ги замърсява”, разказва Малики.

Това сериозно може да наруши качеството на ценната суровина. В иранските шафранови полета има и българска нишка - за да проследи целия процес, на място пристига делегация от производители и специалисти от научните среди.

Страната ни тепърва прохожда в това производство. У нас, предимно в Родопите, се произвеждат 350 килограма шафран годишно. За сравнение, в Иран добитите количества достигат до 300 тона на година. 

Ако шафранът е прекалено влажен или се слепва, също може да бъде отхвърлен. Ако има песъчинки, насекоми или коса, също не преминава цедката. Неслучайно го наричат „червеното злато”, защото килограм от най-добрия шафран струва между 2500 и 3000 евро.

Няма как да не стане въпрос за политика, защото в сила влязоха поредната порция американски санкции. Макар и те да се целят основно в „черното злато” – петрола на Иран, „червеното злато” също е сред засегнатите суровини заради санкциите във финансовия сектор и блокирането на парични преводи. Засега Европа не подкрепя американските санкции. И страната ни не прави изключение. Очаква се на наша територия да бъде изграден и българо-ирански център за развитие на шафрана.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.