Какви са симптомите и опасните усложнения?

Зимата дойде с пълна сила, а с нея и първите потвърдени случаи на грип. Майка и детето й са установени с т.нар. свински грип. Стотици хиляди всяка година у нас заболяват от грип, а за част от тях заболяването се оказва фатално.

„Преди два дни Националната реферетна лаборатория доказа първите случаи на грип в София. За последната седмица в рамките на ЕС се доказва четири пъти по-често грип от този щам”, обясни в „Здравей, България” проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

ЗИМАТА ИДВА: Увеличават ли се болните от грип?

Характерно за него е, че боледуват предимно младите хора. Изследвания показват, че усложнението при грипа засягат белия дроб.

„През последните години едно от усложненията на тежката пневмония при грипа се явява системната аспергилоза”, поясни проф. Кантарджиев.

Д-р Кунчев: При вирусна инфекция антибиотиците не са опция

По думите му в момента в почти цялата страна хората се оплакват от кашлица, която продължава с месеци. Това обаче са други вируси, които са характерни за есента. Все още не са дошли характерните за зимата вируси. Тези хора, които са с кашлица, трябва да са по-внимателни, защото са по-податливи на грипа.

Симптомите са температура, болки в ставите, главоболие и дразнене на очите от светлината, поясни проф. Тодор Кантарджиев. Грипът се развива бързо – в рамките на няколко часа.

Кога е най-подходящото време за ваксина срещу грип?

„Той, за разлика от всички вирусни зимни инфекции, най-често има кратък инкубационен период – ден, ден и половина. Човек е заразен от пет до седем дни”, поясни още директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.