От Мароко министър-председателят изрази и остра позиция по повод конфликта Русия-Украйна

Заплаха от 40 милиона икономически мигранти от Африка стои над Европейския съюз. За това предупреди премиерът Бойко Борисов.

"Статистиката сочи, че ако населението на Африка се развива с тези темпове, ще стигне 1,5 млрд. души. Трябва да се направи така, че хората тук да останат, да работят, да се развива икономиката, за да се изравняват постепенно с държавите в Европейския съюз. Наготово няма как да стане. А и да дойдат 40 млн., накрая ще се счупи Европа", каза премиерът, който е на посещение в Мароко. 

От Мароко министър-председателят изрази и остра позиция по повод конфликта Русия-Украйна.

Късно вечерта в четвъртък Борисов настоя за спешно решаване на кризата и предупреди, че напрежението може да ескалира сериозно и дори да бъде заплаха за България.

"За нас, като съседи и на двете страни, а Черно море ни прави такива, този конфликт е изключителна заплаха. Може да възникне страховит конфликт в Черно море и в региона. Повярвайте ми, в този регион може да се повторят събитията от бивша Югославия. Има абсолютно всички предпоставки. Да се върнат моряците, да се върнат корабите, да се спазват споразуменията и да не се допуска повече", каза

Бойко Борисов.

Борисов: Конфликтът между Русия и Украйна е изключителна заплаха

Акценти в разговорите на двете делегации са сигурността и икономическото развитие на отношенията между България и Мароко. Министър-председателите на двете държави подписаха и споразумение към спогодбата за социална сигурност.

България и Мароко активно си сътрудничат и работят през последните няколко месеца в сферата на сигурността, особено по темите тероризъм и миграция. Това каза българският премиер Бойко Борисов на пресконференция в Министерския съвет в мароканската столица Рабат след подписването на Административно споразумение към Спогодбата за социална сигурност.  Борисов посочи, че се отчита с около 30 на сто ръст в стокооборота между двете страни, който се формира най-вече заради търговските отношения в строителството, фармацията, храните и торовете. "Има добър стокообмен и се надявам, че със споразуменията, които подписахме днес и в социалната сфера, ще дадем по-голям тласък в следващите месеци в бизнес отношенията, добави Борисов.
Българският премиер изтъкна, че бронежилетките, които носят полицаите и армията в Мароко, са произведени в България. Той информира, че е представил пред мароканските си колеги и възможностите на военно-промишления комплекс на България. Бойко Борисов отправи покана към премиера на Мароко Саад Еддин Ел Отмани да посети страната ни в началото на следващата година, за да може да се представят възможностите за сътрудничество във военно-промишлената и в други сфери.

Бойко Борисов заяви, че Мароко е "входна врата към Африка и стои изключително стабилно". Той изтъкна, че крал Мохамед VI полага огромни усилия в тази посока. По думите му България стои по същия начин на Балканите и в Европа.

Министър-председателят на Кралство Мароко отбеляза, че е доволен от посещението на българския премиер и придружаващата го делегация, защото това ще спомогне за развитието на двустранните отношения. Той изтъкна, че по време на това посещение е открита обща политическа воля за това развитие, установени са и сходни позиции по редица регионални и международни проблеми.

Мароканският премиер отчете, че вече е изготвена пътна карта за бъдещото развитие на двустранните отношения в политическата, икономическата, социалната, културната и други области. Той благодари на българския премиер за придружаващата го делегация, особено от бизнес средите, защото тя в момента участва на бизнес форум в Казабланка и установя преки контакти със своите марокански колеги.

Саад Еддин Ел Отмани приветства решението за създаването на смесена комисия между българския и мароканския бизнес, която ще работи по проекти не само в двете страни, но и в Африка. 

Борисов: Мароко е перспективен външнотърговски партньор за България (ВИДЕО+СНИМКИ)

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.