Пет месеца след пожара още не е ясно какво е предизвикало огъня

Пет месеца след пожара в емблематичните "Царски конюшни" в София ремонтът все още не е започнал, а разследването няма отговор откъде са тръгнали пламъците и може ли да става въпрос за умишлен палеж. кой и как стопанисва сградата.

Разследването за пожара все още не е приключило и към момента няма виновен за унищожената сграда. Прокуратурата е възложила допълнителни експертизи, а Общината изготвя авариен план за укрепване на паметника на културата.

„ЦАРСКИТЕ КОНЮШНИ”: Защо комплексът трябва да бъде запазен?

Близо половин година след пожара на ‘Царските конюшни”  Красимир е скептичен и към разкриване на причините, довели до пожара, и към връщането на сградата към автентичния й вид. Той е пряк свидетел на пожара, тъй като работи наблизо.

„Ще останат без покрив, ще се съсипят и ще направят един хубав стъклен мол, в него ще се разхождат кифли ..и всичко ще е … умишлен ли е палежът, не, случаен е, айде сега няма глупости да си говорим”, каза Красимир Симеонов.

Дали версията му е вярна, трябва да каже разследването. Ясно е обаче едно: 

„Тази зима, ако продължи тази сграда да се мокри, напролет ще бъде съвсем в лошо състояние”, смята главният архитект на София Здравко Здравков.

След пламъците Царските конюшни получават статут на културен паметник от местно значение. Собственици на изгорялата сграда са МВР и частна фирма. Към днешна дата ремонтът не е започнал.

40 ценни сгради в София са в опасност

„Тези аварийни действия от страна на МВР нямаше как да бъдат извършени, защото трябваше да стартира обществена поръчка и ние се ангажирахме да направим ние тези аварийни действия”, обясни още арх. Здравков.

Ремонтът ще струва около 125 хил. лева, които общината възнамерява да вложи, а после да поиска от собствениците. Единият етаж е на дружеството "Промишлена енергетика –Варна".  „Ние сме се разбрали с МВР ние плащаме 30%, те 70% , а общината да организира строителството”, каза Георги Ковачев от дружеството. 

Според общината и преди палежа сградата не е била поддържана добре.

Единият собственик обаче уверява, че са се грижили добре да имота си. Смята, че огънят в средата на годината бил с цел.

„За мен е умишлен  – каква е била целта на този палеж – да се унищожат сградите”, смята Георги Ковачев. Според него интересът е към земята, върху която са сградите.  

Според устройствения план на мястото не може да се строи и надстроява.  Въпреки това 7 и половина декара под „Царските конюшни” бяха продадени на частна фирма за малко над половин милион лева.

Сега Общината иска изготвяне на проект за запазване на конюшните  като историческа ценност, а не превръщането им в складови помещения.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.