Сестрите бенедектинки в България приготвят мехлема, чиято рецепта пазят в тайна

Половин година преди Папа Франциск да посети страната ни влизаме в първия католически манастир на сестрите бенедектинки в България. Историята му започва преди повече от век, но и до днес монахините в шуменското село Царев брод  продължават да приемат всеки, които има нужда и да правят чудотворен мехлем, чиято рецепта пазят в тайна, но казват, че е помогнал на хиляди.

Повече от 100 години монахините от манастира на сестрите бенедиктинки в шуменското село Царев брод помага както за духовното, така и за физическото здраве на хората. В момента в него има 5 монахини – от Полша, Филипините, Кения, Намибия и България

„Нашият живот е прекрасен живот, защото знаем, че живеем със себе си и отдаваме живота си за славата на Бога. Мисля, че всички работим някакви неща, които ние правим с вяра, Господ приема и помага на другите хора”, каза сестра Каролина.

Сестрите бенедиктинки развиват благотворителна дейност в селото и региона. Те работят и с много деца в местното училище. Както и в църквата към манастира.

„Това, което виждам у децата е, че те имат нужда да знаят. За съжаление, не всеки родител има възможност да познава някого, който да обясни нещо за вярата. Според мен, към децата -основното е да им дадем възможност да се запознаят с Бог. Той си върши своите неща, своите пътища, важното е да им се даде шанс да видят, че той не е полицай отгоре, които да следи за лошите неща, а иска да е част от живота им”, обясни сестра Надя.

Манастирът е известен с целебния мехлем, произвеждан от сестрите. Основната му съставка е невен. Билката монахините отглеждат сами в градината на манастира.

„Ние го правим лятото, когато има цветя в градина. Обикновено края на май и цял месец юни го правим”, разказа сестра Клеменс.

Според сестрите грижата за тялото минава през грижа за душата.

„Силата на растението не идва от другаде, а от Бог. Ако хората имат вяра в Бога – те имат вяра в мехлема. Хората трябва да помнят, че силата на мехлема е от Бог”, каза сестра Мария-Агнес.

А мехлемът събира двата свята – този на духа и този на тялото.

„Нашият мехлем служи да намира връзка и да накара хората да мислят за духовно в своя живот, защото нашият мехлем лекува рани, но също и псориазис и екземи. Много хора получават нещо от притеснение, от различни проблеми.  Ако няма мир в душата, тялото получава различни проблеми, различни екземи, различни болести. Ако е здрава душата и тялото е здраво”, обясни сестра Каролина.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.