Традиционно то се пие през зимата и най-вече около Коледа и Нова година

Греяното вино по традиция се пие през зимата, най-вече около Коледа и Нова година. Известно ли ви е обаче, че освен наслада за небцето и празник за душата, напитката носи и редица ползи за здравето? Какви са те разкриват международни проучвания и експерти, пише в. "Дейли стар", цитиран от БТА. Греяното вино често е смятано за типично празнична напитка без особена здравословна стойност. Истината обаче е, че основните му съставки носят редица ползи за здравето. Според някои експерти ключът към дълголетие се крие именно в чашата греяно вино. Специалистите обаче напомнят, че напитката трябва да се консумира съгласно препоръките за употреба на алкохол и да не надвишава 14 алкохолни единици седмично.

Какви ползи за здравето крият съставките на греяното вино?

Червено вино

То има куп полезни характеристики, свързани с дълголетието. Изследване дори показва, че умерената консумация на популярното питие намалява риска от ранна смърт. Благоприятният ефект на виното се дължи на съдържащите се в него антиоксиданти, известни като полифеноли. Те допринасят за повишаването на нивата на добрия холестерол и съответно за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. На особена слава се радва полифенолът ресвератрол, който според проучвания понижава нивата на глюкозата при пациенти с диабет тип 2 и дори има потенциални противоракови свойства.

Десет причини да пиете червено вино

Канела

Канелата, която придава специфичните вкус и аромат на греяното вино, също допринася за дълголетие. Според някои проучвания ароматната подправка допринася за понижаване на нивата на кръвната захар и съответно за предпазване и контролиране на болестта диабет. Канелата също изобилства от антиоксиданти, които предпазват тялото от увреждания, водещи до стареене. Подправката е известна и с противовъзпалителния си ефект, който помага на тялото да се бори с инфекции и да възстановява тъканите си.

Карамфил

Карамфилът - друга ароматна подправка в греяното вино, притежава антимикробен ефект, стимулира имунната система и подпомага храносмилането. Освен тези ползи, на карамфила се приписват и противоракови свойства. Смята се също, че подправката може да допринесе за контролиране на диабета и за подобряване на костното здраве.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.