Двама души са задържани, издирват се още съпричастни към кражбата

Намериха 12 от общо 13-те картини на Владимир Димитров-Майстора и Димитър Киров, които бяха откраднати от къща в София, съобщиха от МВР. 

СНИМКИ НА ТВОРБИТЕ ВИЖТЕ ТУК

По случая са задържани двама души - посредници. Все още се издирват крадците.

Единият от арестуваните - Божидар Нейков, отдавна се занимавал с търговия с културни ценности, нумизматика и антикварни стоки. Именно в неговия апартамент в столичния квартал "Лозенец" полицията открила 9 от откраднатите картини.

ПО СЛЕДИТЕ НА ШЕДЬОВЪРА: Как картини на Майстора изчезнаха от дома на негов наследник?

Задържаните остават в ареста за 24 часа. В събота прокуратурата ще реши дали да им повдигне обвинение за вещно укривателство.

По думите на гл.инспектор Ангер Папалезов, началник сектор „Престъпления с културно-исторически ценности“ в ГДНП, за творбите са били платени над 10 000 лв. Предстояло доплащане. Той не посочи на кой от художниците е картината, която все още се издирва, за да не бъде затруднено разследването.

Картините бяха откраднати от дома на един от наследниците на двамата художници - Павел Антонов. Обирът бил извършен ден преди Нова година, като крадците влезли през прозорец на къщата. Все още не е ясно дали кражбата на платната е била поръчана от някого или крадците са търсили продажба на черно на платната.

Откраднаха платна на Владимир Димитров-Майстора и Димитър Киров (ВИДЕО)

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.