Ангела Меркел е сред засегнатите

Хакери публикуваха в мрежата лични данни на стотици немски политици от почти всички партии в Бундестага, с изключение на крайнодясната "Алтернатива за Германия".

В интернет са изтекли данни с мобилни телефони, адреси на политици, както и вътрешнопартийни документи - заявки за участие в конгреси, списъци на участници и т.н. Някои документи датират от няколко години. Хакерите са успели да получат достъп и до лични документи на депутати - сметки, банкови поръчения, данни от кредитни карти, кореспонденция с роднини. 

Отново пробив в сигурността на социалните мрежи

Защитената вътрешна мрежа на правителството не е била засегната от хакерската атака. Публикувани са обаче имейл на Ангела Меркел и писма от и до нея. Какво е съдържанието им засега не е ясно. 

До Коледа всеки ден е пускана по една порция хакнати данни, а 24 декември е бил запазен за личните данни на политици от управляващата Християндемократическа партия на Меркел и малката й посестрима от Бавария. 

Щетите, причинени от действията на хакерите, се оценяват като големи, но няма важни данни в списъка от политическа гледна точка. Данните са разпространени чрез онлайн платформа, регистрирана в Хамбург. По-рано това чрез този акаунт, който има 17 000 последователи, са разпространени и класифицирани данни за редица германски знаменитости.

Вестник "Билд", без да посочва източника, отбелязва, че са извършени хакерски атаки през октомври 2018 г. Информацията се проверява от Федералната служба за защита на Конституцията, която изпълнява функциите на контраразузнаване.

„Билд“ отбелязва също, че данни са откраднати не само от политици, но и от представители на някои музикални групи, телевизионни репортери и редица журналисти. 

Германски политици не за първи път са обект на киберпрестъпления. Русия беше обвинена в серия от кибератаки, с които бяха откраднати данни от компютри в Буднестага през 2015 г. Миналата година IT мрежата на германското правителство също стана обект на хакери, за което отново бе заподозряна Москва.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.