Тялото на човек функционира правилно само при достатъчно сън

Един от най-добрите начини човек да си осигурим качествена почивка през нощта е да сменим позата за сън. Според международни експерти, цитирани от в. "Дейли експрес", за добро здраве е най-добре да спим по гръб.

Какво разкрива позата за сън?

Специалисти от британската Национална здравна служба напомнят, че всеки индивид се нуждае от достатъчно сън, за да може тялото му да функционира правилно. Липсата на качествена почивка през нощта води до раздразнителност, липса на концентрация, влошено здраве, пише БТА. 

Според експерти от Аляска най-добрата и полезна за здравето поза за спане е по гръб. При нея главата, шията и гръбнакът са в неутрална позиция и се намалява рискът от киселини.

Колко трябва да спим за пълноценно ежедневие

Въпреки че осигурява най-качествена нощна отмора и е от полза за здравето, позата за сън по гръб е сред най-непопулярните. Проучване показва, че едва 8% от американците предпочитат да спят по този начин. 

Позата не се препоръчва за страдащи от сънна апнея, напомнят специалистите.

Най-популярната поза за сън е феталната, която обаче може да доведе до артритни болки или затруднено дишане. Вместо нея, експертите препоръчват да се спи на една страна.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.