Близо 500 водачи и представители на транспортният бизнес се събират в Брюксел на 10 януари

Часове до първия мащабен български протест срещу европейски закони. Близо 500 водачи и представители на транспортният бизнес се събират в Брюксел на 10 януари. С тях, обаче ще има само десетина камиона, защото брюкселските власти не им позволиха повече.

Брюксел е свикнал на протести, но за първи път толкова мащабен протест правят българи. Една част вече са в Белгия, а още 300 ще пристигна със специални полети от България утре. Пред Европарламента протестиращите ще издигнат трибуна, докато вътре ресорната комисия взима решения по темата.

Европейската комисия предложи промяна в условията на труд в транспортния бизнес, които според София поставят транспортния ни бизнес на колене. Най-значимите щети идвали от забраната за спане в кабината на камиона, и изискването шофьорите да се прибират у дома - на всеки три седмици.

Колегите им от Западна Европа обаче настояват по време на пътуване работодателите им да им осигуряват хотел.

„Нашите шофьори искат да спят в камионите, защото иначе застраховката не покрива стоката . И вчера наш шофьор пострада във Франция”, каза евродепутатът Ангел Джамбазки.

В Брюксел пристигна и министърът на транспорта , според когото е възможно Европа да направи компромис.

Желязков: Очакваме да отпадне връщането на камионите и водачите от Пакета "Мобилност"

Еврокомисар: Европа се нуждае от ясни правила при автомобилния транспорт

Правителството застава зад исканията на българските превозвачи

Росен Желязков: Протестът на превозвачите не е форма на натиск

„Очакването за връщането на камиона категорично трябва да отпадне и считаме, че ще отпадне. Ще отпадне и връщането на водача. Затова работим много активно в момента с колегите от другите държави. Темата със спането в кабините ще постигне значителен напредък”, каза министърът на транспорта Росен Желязков.

Утрешното решение на парламентарната комисия ще послужи за изработването на позиция на европарламента.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.