За страшните събития напомня монументът, издигнат в столичния квартал "Иван Вазов"

75 години от най-голямата и кръвопролитна бомбардировка над София от англо-американската авиация през Втората световна война.

10 януари 1944. Първото комбинирано дневно-нощно нападение.

"Датата е много мрачна за българите, защото си плащаме за грешния избор на нашите политици по време на Втората световна война, когато България е германски съюзник. Но не това имам предвид за грешния избор. А нашето послушно отношение, когато се налага да изпълним искането на германците да обявим война на САЩ и Великобритания, с надеждата, че тя ще остане символична", обяснява проф. Евгения Калинова от СУ.

България обаче попада в обсега. Ескадрила от въздушни крепости, следвани от изтребители връхлитат София. Стоварени са близо 1800 бомби. Тактиката е зловещият товар да се изстрелва не вертикално, а под ъгъл 52 градуса. Така поражения ще има най-вече в скривалищата. Точно в такова е убит дядото на Мая Вапцарова - племенница на Никола Вапцаров.

"Дядо ми е бил бръснар. Бомбата пада в една кооперация около "Фритьоф Нансен" и ги убива всичките, въпреки че са се скрили в подземието. Тя е пробила някак си надълбоко и е избила всички! Както Екзюпери казва, че войната е тиф, тя не е приключение!", каза Мая.

Софиянци, или близо 80 на сто от жителите, се евакуират панически.

Бомбардировките нанасят изключително много щети на целия град. Сред засегнатите сгради е тази на Народното събрание. Еднотонна бомба отнася част от Народния театър. Сградата на Правосъдното министерство също е поразена. Центърът на столицата е неузнаваем.

"Тази кървава жътва, която плащат българите, иска да бъде припомняна и затова днес толкова малко хора си спомнят, защото дори няма паметник на жертвите от бомбардировките!", коментира проф. Искра Баева.

Паметник има за орлите-герои. За страшните събития напомня монументът, издигнат в столичния квартал "Иван Вазов" в памет на летците-изтребители от 6-и полк, които са бранили небето над столицата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.