В повечето случаи измамниците се представят за полицейски служители

Преди дни 11-годишно дете предаде на телефонни измамници 53 400 лева и златни накити, които открило в дома си. Измамниците се представили за полицейски служители. Случаят е от Стара Загора.

Първоначално контактът  с детето бил осъществен на домашен стационарен телефон, след което комуникацията с мнимия полицейски служител продължила и по мобилен телефон на детето. Той накарал детето да търси в дома си пари и златни накити. След като събрало парите и златото, детето по инструкция на измамника, ги сложило в сак и ги занесло до кола, близо до училище. Когато родителите се прибрали от работа, разбрали за извършената измама и подали сигнал в полицията. 

Дете даде на "ало" измамници над 53 000 лева и злато

Установено е, че обажданията са правени от съседна Румъния.

"Всичко е направено по указания, а контактът е бил по мобилния телефон. Целта е била детето да се изолира. То оставя парите под лека кола и лице е изпратено, за да вземе парите. Произволен принцип на обаждане и крадците са попаднали на дете, което се е поддало", каза Златка Падинкова, началник сектор "Измами" в ГД "Национална полиция", в ефира на "Здравей, България".

Падинкова даде съвети на гражданите за това как да постъпят при опити за подобни измами. Най-важният сред тях е хората да не се доверяват на лица, представящи се за полицейски служители, без да са се легитимирали официално.

"Над 95% от реализираните през 2018 г. телефонни измами са по тази схема", каза Падинкова.

По данни на полицията над 8,4 млн. лева са изтекли чрез "ало" измами за изминалата година. Регистрираните такива случаи са 1097.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.