Наблюденията показват, че броят на болните нараства

Русе от днес е в предепидемична обстановка. Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция в крайдунавския град д-р Маргарита Николова, след като по-рано днес се състоя съвещание на Регионалното оперативно бюро за борба с грипа и острите респираторни заболявания, предаде БТА. 

Данните, получени от общопрактикуващите лекари за миналата седмица, показват, че заболеваемостта в региона е 129,05 на 10 000 души. Наблюденията през последните три дни показват, че броят на болните нараства.

Обявиха грипна епидемия и за област Пазарджик

При предепидемична обстановка трябва да се спазват някои мерки, свързани с ограничаване на контактите с болни, да се избягва събиране на много хора на едно място, често да се проветряват помещенията, да се наблегне на личната хигиена, включително редовно измиване на ръцете, да се използват и маски.

Вируси, грип и студ затвориха 344 училища и детски градини в страната

Д-р Николова обясни, че тенденцията е броят на заболелите да се повишава. По тази причина Регионалното оперативно бюро за борба с грипа и острите респираторни заболявания ще заседава отново на 21 януари /понеделник/ в Русе.

От УМБАЛ "Канев" в Русе съобщиха, че микробиологичната лаборатория към болницата има възможност да осъществява бърза диагностика на грипни вируси тип "А" и "В". Изработването на теста и получаването на резултата се извършва в рамките на 20 минути.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес