Тези напитките са най-опасни докато извършваме физически упражнения

Ако човек консумира газирани подсладени напитки, докато извършва физически упражнения при температура 35 и повече градуса Целзий, рискът от бъбречни заболявания за него се увеличава, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ и БТА.

След като били физически активни и консумирали подсладени газирани напитки, участниците станали по-дехидратирани и нивата на хормона вазопресин в кръвта им се увеличили, а това свидетелства за повишаване на кръвното налягане. Консумацията на подсладени газирани напитки по време на и след извършване на физически упражнения в горещо време не рехидратира, отбелязаха авторите на изследването. 

Учени от университета в Бъфало, щата Ню Йорк, създали лабораторна среда, в която температурата е 35 градуса Целзий. За целите на изследването участниците погълнали 450-грамови подсладени напитки, съдържащи кофеин, или същото количество вода между 4 свързани с физическа активност сеанса, всеки от които с продължителност 45 минути.

Газираните напитки увреждат черния дроб

Оказало се, че след като изпили напитките, много участници били с повишени нива на креатинин в кръвта си и с понижен индекс на гломерулна филтрация - показател за функционирането на бъбреците. При участниците, които пили вода, нямало подобни промени.

Преди началото на изследването участниците изпили по един литър подсладена газирана напитка, съдържаща кофеин, или същото количество вода. По време на и след изследването консумиралите газирани напитки участници се оплакали от лека форма на обезводняване. Предишни проучвания свързаха консумацията на газирани напитки с повишен риск от бъбречни заболявания.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.