Някои от тях имат трагичен край

Хората винаги са се възхищавали на истинската любов. Има любовни истории, които заслужават да бъдат разказани. Някои от тях са останали във времето като символ на любовта - силна, бурна, понякога дори драматична. Ето 5 от тях, представени от "Дарик Нюз":

Боян Пенев и Елисавета Багряна

Любовта между литературния критик и поетесата пламва, когато и двамата са семейни. Боян Пенев е женен за Дора Габе, а Елисавета Багряна е омъжена за царския офицер Иван Шапкарев. Поетесата първа получава развод. Пенев също иска да сложи официално край на семейните си отношения с Дора Габе и да узакони връзката си с Багряна, но само месец преди делото той внезапно умира. Макар и Дора Габе да остава законната му съпруга, Елисавета е тази, която му казва последно „сбогом“. Може и да звучи невероятно, но двете поетеси остават приятелки за цял живот.

Цар Борис III и царица Йоанна

Три години след първата им среща царят прави предложение за брак на Йоанна, на което тя казва „да“. Но тъй като царицата е католичка, а той - православен християнин, двете църкви първоначално отхвърлят брака им, а после го приемат с уговорката да направят две венчавки. Бракът им е пример за силата на взаимните чувства, които надживяват политическите превратности на епохата.

Пейо Яворов и Лора Каравелова

За любовната история между Лора Каравелова и Пейо Яворов се говори и до ден днешен, като навсякъде се споменава, че причината за смъртта им е тяхната пламенна любов, граничеща с лудост от ревност. В хрониките се описва, че ежедневието им е било пълно със скандали, като най-запомнящият е този, след който Лора взима револвера на Яворов и се прострелва в гърдите. Яворов също прави опит за самоубийство, но оцелява. Измъчван от терзания, той слага край на живота си година по-късно.

Бойка и Никола Вапцарови

Историята на Бойка и Никола е поредица от трудности и загуби. Една от тях е смъртта на седеммесечния им син. А малко преди смъртта си Вапцаров пише стихотворението "Прощално", посветено на Бойка. Творбата остава в българската литература като едно от най-красивите и искрени любовни послания.

Мара Белчева и Пенчо Славейков

Връзката на Славейков и Мара Белчева предизвиквала недоумение и неодобрение. Причината е, че Пенчо не е бил сред най-красивите, бил особняк, а тя – светска дама и любимка на княза. Въпреки това, любовта им действа вдъхновяващо – те не спират да творят и да пишат един за друг.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.