Лекари плашат с масова оставка

С масова оставка, която да подадат още в четвъртък сутрин, заплашиха лекарите и медицинските сестри от общинската болница в Карлово. Персоналът на здравното заведение излиза на бунт. Причината е, че здравната каса намалила драстично финансирането на нелимитната дейност като раждания, лечение на деца и хемодиализа. Освен това, се въвеждат и нови правила, които ограничават приема на пациенти, твърдят лекарите. 

Заради финансовото състояние на общинските болници премиерът Бойко Борисов свика среща със здравния министър и сдружението на общинските лечебни заведения. Болницата ще получи с около 1 милион лева по-малко от Здравната каса тази година. Причината - Касата спира плащанията на извънлимитната дейност- като раждания, обгрижване на най-малките пациенти, както и за хемодиализата. Според лекарите орязването на бюджета ще доведе до фалит на здравното заведение.

„Искаме достойно заплащане на нашия труд и да работим в нормални условия. Сега получаваме около 680 - 700 лв. заплата”, казва главната медицинска сестра Стефания Лучева.

АГ отделението в карловската болница остава

„Решително подкрепям колегите, защото смятам за недопустимо закриването на една такава болница. Начинът, по който се финансира от министерството, в крайна сметка води точно до това”, коментира управителят на МБАЛ „Д-р Киро Попов” – Карлово.

Ако тази болница затвори врати, пациентите ще трябва да се лекуват в Пловдив.

„Парите, които са отпуснати като бюджет за тази година, няма да могат да покрият консумативи, парно, ток, вода, пране, както и труда на сестрите и на лекарите”, заяви директрът на болницата д-р Христо Пелев.

ПРОТЕСТ В КАРЛОВО: Лекари и жители в защита на АГ-отделението

„Ние изцяло подкрепяме протеста, който в момента е организиран. Разтревожени сме от това, че системата не работи. Като статут болницата е общинска, сградата е общинска, оборудването е общинско, но финансирането е от здравните осигуровки на хората, които отиват в НЗОК. Общината за последните две години е дала около 140 000 лв. Те са недостатъчни, но това са възможностите на общината”, коментира Антон Минев, заместник-кмет на Община Карлово.

Според него проблемът е в закона и начините на финансиране, а не в общината.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.