Тя се въвежда заради изисквания на европейските контролни органи

Край на фалшивите лекарства в аптеките. От днес медикаментите вече се продават по нови правила. Част от бранша обаче готви протести. И предупреждава със затваряне на аптеки. За да не се случи това, фармацевти предлагат създаването на защитени аптеки с държавна помощ.

Фармацевти спират работа в знак на протест

Аптеките с 6 месеца гратисен период да внедрят нова наредба на ЕС

Новата система влиза в сила заради изисквания на европейските контролни органи. Идеята е, че всяка опаковка на лекарство по предписание трябва да има уникален код, който ще бъде разпознаван от електронните четци в аптеките. Именно необходимостта от четци, както и от специализиран софтуер, създаде напрежение сред съсловието, защото част от фармацевтите обявиха, че това е сериозна инвестиция и може да доведе до фалити на малки аптеки.

Елица Петрова от Благоевград е сред десетките фармацевти, които в последните дни облякоха жълти жилетки в знак на протест срещу промените.

„Все още не сме въвели реално системата. Програмата ни е актуализирана и започва да ни затруднява, бави се чисто технически”, обяснява Петрова.  

Така наречената верификация е свързана с допълнителни инвестиции – непосилни за малките аптеки, твърдят от съсловието.

„Самият факт, че половината от аптеките в страната не участват в тази система означава, че не са готови. Този софтуер първо трябва да се доработи – както нашият се наложи, да се направи нова версия на софтуера, да се тества, да се плаща”, обясни Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

„Не виждам това да е причината за фалит на аптеки. Ако тези аптеки работят с Касата, те не могат да работят без компютри и софтуер, така че няма проблем с верификацията при тези аптеки”, коментира Маргарита Грозданова, Български фармацевтичен съюз.

Фармацевтите имат 6 месеца да отговорят на изискванията, защото в Европа контролът срещу фалшификатите вече е задължителен. С аргумента, че медикамент с неясен произход може да е опасен.

„Когато един пациент е диабетик и не получи необходимото му лекарство, той просто няма да е между живите”, обясни проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

По официални данни фалшивите лекарства на европейския пазар са между 1 и 4 процента, според част от фармацевтите това не е достатъчен аргумент да се въвежда система, която, според тях, затруднява работата.

„Работата със Здравната каса се случва недостатъчно бързо. Сега плюс верификацията ще стане много по-бавно. А пациенти се изнервят”, обяснява Елица Петрова.

В българската търговска мрежа повечето лекарства все още са без верификационен код. Но аптекарите имат право да ги продават на пациентите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.