2-годишно момченце мина през парапет и падна от 3-тия етаж в лечебно заведение в града

Прокуратурата разследва всички възможни версии за инцидента във варненската болница "Св. Анна", при който загина 2-годишно дете. Вече е назначена и съдебно-техническа експертиза.  

Преди седмица от стълбище на третия етаж в здравното заведение падна 2-годишно дете, което по-късно почина. Оказва се, че парапетът на стълбището не отговаря на нормите за безопасност. 

"Задачата на вещото лице е, след като се запознае с обстановката в болницата и по-специално със състоянието на парапета и стълбищната площадка, да даде своето заключение", съобщи за NOVA говорителят на Районна прокуратура Вяра Алексиева.

Според Наредби на регионалното министерство от 2009 и 2015 година за поддържане на сгради за обществено обслужване парапетът трябва да бъде с височина най-малко 1 метър. Парапетът на злополучното стълбище е около 90 сантиметра. Има и друго разминаване.

Почина детето, паднало от третия етаж в болница във Варна

Според наредбите разстоянието между пръчките трябва да бъде 9 сантиметра. Тук обаче то е доста по-голямо.  Да поддържат сградите в състояние, отговарящо на изискванията, е задължение на собствениците.

Изпълнителният директор на болницата д-р Красимир Петров коментира, че болницата полага грижи за сградите и посочи, че все още тече ремонт в блока, където стана инцидентът с детето. 

"Следващата ми стъпка беше да се погрижим за фасадата и общите площи. Един месец по-рано бяха сменени парапетите на хирургичния корпус. Защото преценихме, че те стават опасни. Следващото нещо, което щяхме да направим е това. Естествено, че в мен винаги ще бъде въпроса – какво щеше да стане, ако бяхме сменили първо тези перила, а не перилата в другия блок", обясни д-р Петров.

Прокуратурата пое случая със смъртта на детето, паднало от 3-я етаж в болница

 От отговор на регионалното министерство става ясно, че от Държавния строителен надзор нямат задължения за контрол след въвеждането на строежа в експлоатация. Проверка може да се извърши от службата за „Контрол по строителството“ на съответната община, по подаден сигнал. 

"В надзора за законност в Районна прокуратура – Варна е разпоредена и проверка до съответните контролни органи във връзка с достъпа до всички обществени сгради в град Варна и във връзка с тяхната безопасност. Става въпрос за сгради, които са посещавани от множество хора – МОЛ-ове, магазини, болници", обясни говорителят на прокуратурата.

 И докато такава проверка след инцидента във Варна ще има, остава въпросът как се следи за безопасността в обществените сгради в останалата част на страната. Междувременно държавното обвинение ще разпореди проверка дали всички обществени сгради в морската столица отговарят на нормите.

Репортер: Деян Герговски

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.