Микробният живот на Земята е процъфтявал

Международен изследователски екип заключи, че преди 3,5 милиарда години микробният живот на Земята е процъфтявал, а не е бил на границата на изчезването, съобщи сайтът Физ.орг, цитиран от БТА.

Смята се, че първите живи организми се появили на нашата планета преди 3-4 милиарда години. Учени се опитват да уточнят кога са се появили едноклетъчни, защото ако за възникването на живот е трябвало да мине дълго време, това означава, че появата му е свързана с особени условия.

Астрономи прогнозират какво ще стане след гибелта на Слънцето
 
Ако първите организми са се появили скоро след формирането на Земята и микробният живот е процъфтявал, съществува голяма вероятност форми на живот да са се разпространили във Вселената.

Сега специалистите анализирали изотопния състав на древни седименти. Известно е, че в анаеробни условия микроорганизмите редуцират сулфатите до сулфиди. При това от вида метаболизъм зависи съотношението между изотопи на сярата в отпадъчните продукти.

Планетарен сблъсък "посял" живота на Земята

Учените свързали съотношението между стабилни изотопи на сярата - сяра-32, сяра-33 и сяра-34, с бактериалния метаболизъм и констатирали, че признаците на живот се проследяват в разстояние на над 3 милиарда години. Това съответства на хипотезата, че древните микроорганизми са били широко разпространени на Земята.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес