Това рязко ще изостри ситуацията в сферата на международната сигурност, заяви руският президент

Русия ще насочи още ядрени оръжия срещу Съединените щати. Предупреждението отправи Владимир Путин по време на годишната си реч пред двете камари на парламента.  Путин заплаши, че ако американците разположат нови ракети в Европа, руският отговор няма да бъде насочен само срещу страните, които са приели тези оръжия. Тази част от речта, която засягаше външната политика на Русия, беше доминирана от темата въоръжаване.

"Русия ще бъде принудена да разработи и разположи оръжия, които могат да бъдат използвани не само срещу териториите, от които идва директната заплаха, но и срещу териториите, на които се взимат решенията да бъдат разположени ракети, които да ни заплашват", каза Путин.

Както и миналата година, Владимир Путин каза, че страната разработва нови, свръхмодерни оръжия. Малко след края на речта му, по телевизията се появи и министърът на отбраната, който в подробности говори за някои от системите, които обяви президента.

"Успешно бяха завършени изпитанията на безпилотния, подводен апарат "Посейдон". Екипажът на подводниците, които бяха екипирани с апарата, премина обучение"”, каза Сергей Шойгу.

НАТО отхвърли заплахите на Путин като недопустими

Според Путин, по-късно през годината ще бъде пусната на вода и новата атомна подводница, която ще бъде въоръжена с показаното свръхмодерно торпедо, което може да носи ядрена бойна глава. И въпреки, че на Запад темата за въоръжаването и заплахите предизвиква най-голям интерес, у дома слушаха Путин с голямо внимание и по темите за стандарта на живот на руснаците.

"Законният бизнес не трябва да живее в страх от криминално или дори административно преследване и ограничаване. И в предишни свои речи съм очертавал този проблем, като посочих и конкретните цифри. За съжаление, оттогава ситуацията не се е променила много", каза президентът на Русия.

Популярността на президента е на много по-ниски нива, отколкото беше миналата година, когато държа същата реч. Причината е в решения като силно непопулярното вдигане на пенсионната възраст, което Путин разписа като закон през есента. Както и повишаването на цената на живота в Русия, което според някои проучвания изпреварва повишаването на доходите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.